Presentatie
4

Rabobank lanceert stappenplan voor monomestvergisting
In elf stappen en anderhalf tot twee jaar naar monomestvergisting, Rabobank heeft de stappen om zover te komen op een rijtje gezet. Ook heeft het een quick-scan ontwikkeld voor ondernemers om een beeld te bepalen of hun initiatief financieel interessant is.

Presentaties symposium mestexport en mestverwerking (20 maart 2025, Harderwijk)
De gebruikte presentaties van het door LVVN, NCM en Cumela georganiseerde symposium ‘Mestverwerking en export mest’ op 20 maart 2025 in Harderwijk.

Special Agroberichten Buitenland over mestverwaarding
Het Landbouw Attaché Netwerk (LAN) heeft een zeer interessant online magazine gepubliceerd. Hierin wordt (in het engels) informatie gegeven over mestexportkansen en innovaties in de mestverwerking en -waarding in tal van landen.

Presentaties themabijeenkomst RENURE CBAV en CBGV
Op 6 februari organiseerden de commissies voor bemesting in de akkerbouw (CBAV) en voedergewassen (CBGV) een themamiddag over RENURE.

Moonshot fossielvrije meststoffen 2035
In opdracht van de topsector Agri & Food hebben Wageningen Research en Schuttelaar & Partners de ‘Moonshot fossielvrije meststoffen 2035’ gemaakt. Het geeft een route naar een Nederlandse bemestingspraktijk waarbij van lineaire (fossiele, gemijnde) meststoffen wordt overgegaan naar hergebruik van reststromen als mest, afvalwater, slib en dergelijke. Dit is belangrijk als onderdeel van de klimaataanpak en om minder uit de voorraden van de aarde de putten, en om minder afhankelijk te worden van importen van buiten de EU.

CO2-reductie en mest in de Deense landbouw
Op 24 juni 2024 sloot de ‘Groene Tripartiete’ de 'Overeenkomst over een Groen Denemarken', die de koers voor toekomstige voedselproductie vastlegt en een nieuwe groenere kaart van Denemarken presenteert. De Deense regering heeft ambitieuze doelen gesteld voor de groene transitie van de Deense agro-food sector. Het akkoord introduceert de eerste CO2-heffing op landbouw ter wereld.

Terugkijken webinar 'Inventarisatie export en verwerking dierlijke mest 2024'
Op 22 november organiseerde NCM een webinar over de inventarisatie van export en verwerking van dierlijke mest 2024. Het webinar duurde een uur en is hier terug te kijken.

Biologisch aanzuren van drijfmest, duurzaamheid en economie hand in hand
De Nederlandse landbouw staat voor grote uitdagingen. De druk om duurzaam te opereren neemt toe. Biologisch aanzuren van drijfmest lijkt een kansrijk perspectief dat meerdere doelen kan dienen. Om biologisch aanzuren praktijkrijp te maken, moeten echter nog wat stappen worden gezet. Een initiatiefgroep bestaande uit Platform Groen Gas, NMI, Sanovations en NCM heeft de regie genomen om dit concept verder te ontwikkelen.

Europese landkaart biomethaan-productie
Gas Infrastructure Europe (GIE) en de European Biogas Association (EBA) hebben de 'European Biomethane Map 2024' uitgebracht. Dit jaarlijkse overzicht van de groen gasmarkt kent voor het eerst een open-access interactieve kaart.

Ontwikkeling stikstofbalans tot 2030 per provincie
Hoe ontwikkelt de stikstofbalans zich per provincie tussen nu en 2030? Om deze vraag te kunnen beantwoorden heeft het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM) een notitie gemaakt waarin de impact van verschillende genomen en voorgenomen beleidsmaatregelen op de stikstofbalans op provincieniveau wordt geanalyseerd.

Terugkijken webinar 'Welke invloeden hebben nieuwe stalsystemen op de eigenschappen, emissies en waarde van mest?'
Het onderzoeksproject BSMO (Betere stal, betere mest, betere oogst) organiseerde op 24 mei een webinar over de invloeden van nieuwe stalsystemen op de eigenschappen, emissies en waarde van mest. Het webinar duurde een uur en is terug te kijken.

Terugkijken webinar 'Groen licht voor RENURE!'
Op 7 mei organiseerde NCM een webinar over het voorstel van de Europese Commissie om RENURE(kunstmestvervangers) te erkennen. Dit webinar duurt een uur en kunt u hier terugkijken.

Visie op en tien aandachtspunten voor mestvergisting (Rabobank)
Rabobank heeft een publicatie uitgebracht waarin het ingaat op de waarde van mestvergisting voor zowel de energietransitie als de landbouwtransitie. Er wordt duidelijk gesteld dat met name in de landbouwtransitie monomestvergisting een onderbelichte en ondergewaardeerde oplossingsrichting is. Naast een uiteenzetting over deze waarde geeft Rabobank tien aandachtspunten voor ondernemers.

Verslag en presentaties symposium ''Versnellingsaanpak voor een Emissiearme Veehouderij' 18 januari
Op 18 januari heeft NCM 's ochtends en de 'Versnellingsaanpak voor een Emissiearme Veehouderij' (samenwerkende provincies, LNV en veehouderijsectoren) een symposium georganiseerd. Het verslag van het middagprogramma en de presentaties die daar zijn gegeven zijn nu beschikbaar.

Notitie gevolgen beleidsmaatregelen op de Nederlandse mestmarkt
De afgelopen tijd zijn diverse beleidsmaatregelen genomen en aangekondigd die invloed hebben op de Nederlandse mestmarkt. Afbouw van derogatie, aanwijzing van NV-gebieden, bufferstroken langs slootjes en maatregelen van de NPLG zullen de plaatsingsmogelijkheden doen dalen; aan de andere kant zal de mestproductie ook dalen door een lager excretieplafond vanuit Brussel en door saneringsregelingen. NCM heeft becijferd wat dit betekent voor de landelijke mestbalans.

Presentaties NCM op symposium 18-1-2024
Hierbij vindt u de drie presentaties van NCM op ons symposium op 18 januari 2024 in Zwolle.

Presentatie BSMO op symposium NCM 18-1-2024
Hierbij vindt u de presentatie van Daniël de Jong, projectleider van de PPS Betere Stal, Betere Mest, Betere Oogst tijdens het NCM-symposium op 18 januari 2024.

Presentatie Bemest op z'n Best op symposium NCM 18-1-2024
Hierbij vindt u de presentatie die Koos Verloop, projectleider van Bemest op z'n Best, heeft gegeven op het NCM-symposium op 18 januari 2024 in Zwolle.

Presentatie Rabobank op symposium NCM 18-1-2024
Hierbij vindt u de presentatie van Hans van den Boom van Rabobank over monomestvergisting op ons symposium op 18 januari 2024 in Zwolle

Presentaties symposium 'Mest, het bruine goud'
De projectgroep Uitvoeringsagenda Mest van de provincie Noord-Brabant heeft op 22 juni 2023 het symposium 'Mest, het bruine goud' georganiseerd. De bijeenkomst, die plaatsvond in Den Bosch, was interessant voor iedereen die beleidsmatig of in de praktijk bezig is met mest(verwaarding). Tijdens het programma kwamen verschillende ondernemers aan het woord die nu al laten zien welke (winst)kansen er in de praktijk te realiseren zijn op het gebied van het verwaarden van mest. Ook was er aandacht voor de invloeden die mestverwaarding op het milieu heeft.

Bodemkrant
Als slotproduct heeft het project PPS Beter Bodembeheer een bodemkrant gelanceerd. In de krant staat onder andere belangrijk nieuws, leuke feitjes en een paar ludieke rubrieken. Allemaal over de bodem natuurlijk.

Magazine 'Methaan uit mest'
In dit magazine wordt uitleg gegeven over methaanvorming uit mest: wat zijn de belangrijkste bepalende factoren en wat zijn praktische maatregelen om dit te voorkomen? Het magazine bevat daarbij verhelderende animaties en links naar relevante onderzoeken en artikelen. Het is gericht op de melkveehouderij.

‘Conserveren van mest via biologisch aanzuren voor meer groen gas’
In samenwerking met Platform Groen Gas, NMI Agro en Sanovations BV heeft NCM een artikel geschreven over conserveren van mest via biologische aanzuring. Momenteel is er veel aandacht om mest zo snel mogelijk te verwerken, al dan niet via vergisting. Voor vergisting is het van belang om mest zo snel mogelijk, bij voorkeur dagvers, in te voeren in de vergister. Op deze manier kan de maximale potentie aan biogas eruit worden gehaald. Dat snel afvoeren is echter niet in alle situaties mogelijk. Biologisch aanzuren van de mest is een mogelijkheid om de energie in de mest vast te houden, of met andere woorden, de energie te conserveren. Aanzuren klinkt chemisch en een beetje ‘eng’, maar is eigenlijk een veel toegepast en natuurlijk proces.

Vier Veld-APK's voor graslandbemesting
Veld-APK’s vormen voor boeren en loonwerkers een handige checklist om samen de bemesting te beoordelen en het gesprek over zorgvuldige bemesting aan te gaan. Het gaat om praktische scorekaarten om in het veld te gebruiken en op meerdere punten de bemesting te scoren. Voor de bemesting van grasland zijn er vier Veld-APK's ontwikkeld. Voor de bemesting van bouwland zijn ze nog in de maak.

Panorama Groen gas (aangepast 1-6-2023)
Het ‘Panorama Groen Gas’ is vernieuwd. Deze brochure is een zeer informatief en leesbaar document dat een compleet overzicht geeft van alle aspecten van groen gas en de productie ervan.

Maatregelen om koolstof in de bodem vast te leggen
Via bodembeheer kunnen boeren bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. In de bodem is namelijk veel koolstof vastgelegd. Deze koolstofvoorraad kan toenemen door middel van aanpassingen in het bodembeheer en daarmee CO2 uit de lucht halen. Hoe doe je dat in de praktijk? En is wat je doet wel effectief? In de onlangs op Crkls gepubliceerde brochure ‘Maatregelen voor het vastleggen van koolstof in minerale bodems’ worden deze vragen uitgewerkt.

Fotokaarten 'Grasland bemesten doe je zo!'
In de praktijk zijn er grote verschillen in de kwaliteit van mestaanwending op grasland. Met een juiste mestaanwending wordt zowel de grasopbrengst verbeterd als de ammoniakverliezen verminderd. Het project Bemest op z'n Best heeft twee fotokaarten ontwikkeld met praktijktips.

Essay Wageningen Research: Gebieds- en bedrijfsgerichte handelingsperspectieven voor een duurzame landbouw in Nederland
De landelijke stikstof-, klimaat- en waterkwaliteitsdoelen voor de landbouw zijn duidelijk, maar hoe zorg je er nu voor dat individuele boeren kunnen sturen op deze duurzame toekomst en de overheid hen daaraan kan houden? Daarvoor moeten landelijke doelen vertaald worden naar concrete doelen per bedrijf. Kritische prestatie-indicatoren die helpen om de effectiviteit van ingrepen van boeren te monitoren en om te kunnen belonen en afrekenen zijn daarbij nodig. Dat betogen vier Wageningse wetenschappers in het essay ‘Gebieds- en bedrijfsgerichte handelingsperspectieven voor een duurzame landbouw’.

Tien vragen over methaan
Wat is methaan? Hoe lang blijft methaan in de atmosfeer? En wat is het beste beleid ten aanzien van methaan? Wageningen Livestock Research heeft kennis gebundeld in de brochure: “Tien vragen en antwoorden over methaan, een kort levend broeikasgas”.

Discussiepaper NCM, Platform Groen Gas, NMI en Sanovations over biologisch aanzuren van mest
In samenwerking met Platform Groen Gas, NMI Agro en Sanovations BV heeft NCM de discussiepaper ‘Met biologisch aanzuren van mest minder ammoniak en minder broeikasgassen en meer groen gas’ uitgebracht. Biologisch aanzuren betreft het toevoegen van gemakkelijk afbreekbaar organisch materiaal of organische zuren aan mest. Hierdoor wordt emissie van ammoniak en broeikasgassen voorkomen, en krijgt de mest een hogere energie-inhoud. Met name in bestaande stallen en in de melkveehouderij is dit een kansrijke maatregel om te komen tot fors lagere emissies van ammoniak en broeikasgassen en tot een hogere productie van groen gas. De aanleiding voor deze discussiepaper is dat deze kansrijke maatregel tot nu toe onderbelicht is gebleven in Nederland.

Presentatie Inventarisatie Export en Verwerking Dierlijke Mest 2022 op NCM-symposium 6 oktober 2022
Hier vindt u de presentatie van Rembert van Noort van NCM tijdens ons symposium op 6 oktober 2022 in Hengelo, waar hij de Landelijke Inventarisatie Export en Verwerking Dierlijke Mest 2022 presenteerde.

Presentaties Wageningen Research op symposium NCM 6 oktober 2022
Hier vindt u de presentaties van Nico Verdoes (project PPS NL Next Level Mestverwaarding) en Daniël de Jong (project PPS Betere Stal, Betere Mest, Betere Oogst) op het symposium van NCM op 6 oktober 2022 in Hengelo.

Presentatie LNV op symposium NCM 6 oktober 2022
Hier vindt u de presentatie van Harm Smit, senior beleidsmedewerker Mest bij het ministerie van LNV, op het symposium van NCM op 6 oktober 2022 in Hengelo

Presentatie Mineral Valley Twente op symposium NCM 6 oktober 2022
Hier vindt u de presentatie van Eric Kleissen, directeur van Mineral Valley Twente, op het symposium van NCM op 6 oktober 2022 in Hengelo.

Presentatie provincies op symposium NCM 6 oktober 2022
Hier vindt u de presentatie van Paul Bleumink namens de provincies Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg tijdens het NCM-symposium op 6 oktober 2022 in Hengelo.

Presentatie Twence op symposium NCM 6 oktober 2022
Hier vindt u de presentaties van Arno Brandwagt en Harrie Hegeman van Twence tijdens het NCM-symposium op 6 oktober in Hengelo.

Position paper NCM en Platform Groen Gas: Kansen voor integrale aanpak stikstofreductie en groen gas
Het Platform Groen Gas en het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding hebben gezamenlijk een position paper opgesteld. Dit paper is tot stand gekomen door diverse recente studies te bestuderen. De conclusie is dat een combinatie van dagontmesting, mestvergisting en stikstof strippen een bijdrage kan leveren aan de reductie van broeikasgas- en ammoniakemissies uit de landbouw en de productie van groen gas.

Dertig vragen en antwoorden over zwavel
Zwavel is een onmisbaar element voor de groei van gewassen. Te veel zwavel zorgt echter voor uitspoeling van sulfaat wat al in lage concentraties schadelijk is voor zoetwaterplanten en -insecten. In het verleden was de zwavelvoorziening van gewassen weinig in de aandacht omdat hoge deposities vanuit de industrie en het verkeer voor voldoende aanvoer voor de gewasgroei zorgde. In dertig vragen en antwoorden over zwavel worden deze en andere vragen rondom zwavel behandeld.

Sheets presentaties webinars NL Next Level Mestverwaarden 31 mei 2022
Op 31 mei zijn door de PPS NL Next Level Mestverwaarden twee webinars georganiseerd waar het belang van stalsysteem en mestverwerking voor de emissie van ammoniak en broeikasgassen werd gepresenteerd, en wat dit economisch betekent voor de ondernemers.

Filmpje: belang van de beste technieken voor stikstof, klimaat, circulaire landbouw en economie
In de projecten NL Next Level Mestverwaarden en BSMO (Betere stal, betere mest, betere oogst) wordt in beeld gebracht waar de beste oplossingen liggen voor een circulaire landbouw met hoogwaardige meststoffen en lage emissies van stikstof en broeikasgassen. De wetenschappelijke resultaten laten zien wat deze oplossingen 'die op de plank liggen' kunnen betekenen voor Nederland. Er is nu een filmpje uitgebracht waar dit belang wordt uitgelegd en praktisch wordt toegelicht.

Overzicht oplossingen emissiereductie emissies melkveehouderij en varkenshouderij
Het project Integraal Aanpakken heeft een momentopname gemaakt van mogelijke maatregelen, technieken en oplossingen om te komen tot methaan- en ammoniakreductie in de melkvee- en varkenshouderij.

EU Meststoffenverordening: antwoord op veel gestelde vragen
Nutriëntenplatform heeft onlangs een interessant webinar gehouden over de EU-Meststoffenverordening (2019/1009), die in juli volledig van kracht wordt. Met deze verordening wordt vrijhandel in de hele EU mogelijk en krijgen de meststoffen die hieraan voldoen de 'einde afvalstatus'.

Wiki hernieuwbare brandstoffen
Op Groen Kennisnet is een wiki over hernieuwbare brandstoffen uitgebracht.

Dertig vragen en antwoorden over lachgas
Wageningen UR heeft een publicatie uitgebracht: ‘Dertig vragen en antwoorden over lachgas’. Lachgas is een sterk broeikasgas, 265 keer zo sterk als CO2. Driekwart van de lachgasemissie in Nederland komt uit de landbouw, en daarvan is ongeveer de helft afkomstig uit de bemesting.

Webinar 'Inventarisatie en export en verwerking dierlijke mest 2021'
NCM organiseerde op donderdag 2 december een kort webinar. In dit webinar werden deelnemers in een half uur bijgepraat over de stand van zaken in de mestverwerkingssector in Nederland.

Hoe schoon moet kringlooplandbouw zijn?
Kringlooplandbouw heeft veel voordelen omdat er minder grondstoffen nodig zijn en er minder afval overblijft. Dit hergebruik levert echter ook risico’s op, want hoe schoon zijn die circulaire reststromen? En wanneer levert dat wel of geen risico op? In tijdschrift Milieu geeft een aantal onderzoekers van Wageningen UR een beschouwing over wat bekend is en waar vragen liggen.

Stroomschema voor stikstof en fosfor in de landbouw in 2019
Het Compendium voor de leefomgeving heeft voor het jaar 2019 een stroomschema gemaakt voor stikstof en fosfor in de landbouw. Vooral via krachtvoer en kunstmest komt stikstof en fosfor de Nederlandse landbouw binnen. De afvoer gebeurt via de afzet van dierlijke en plantaardige producten. In 2019 bedroegen de overschotten in de landbouw 285 miljoen kilo stikstof en 7 miljoen kilo fosfor.

Presentaties bijeenkomst NL Next Level Mestverwaarding
Op 27 mei jl. zijn de geboekte resultaten en de focus van het vervolg van onderzoeksproject NL Next Level Mestverwaarding in een webinar gepresenteerd.

Brochure over ammoniumsulfaat
Nutricycle Vlaanderen, het nutriëntenplatform van Vlaanderen, heeft praktische informatie over ammoniumsulfaat gebundeld in een brochure. De focus ligt daarbij op ammoniumsulfaat uit chemische luchtwassers, een stikstof- en zwavelmeststof die dienst kan doen als kunstmestvervanger. De productie, de eigenschappen en het gebruik ervan komen aan bod alsook de economische waarde en de wetgeving rond het gebruik.

Achtergrond: Bodemweerbaarheid is niet eenvoudig
Een goede bodem is belangrijk. Een waarheid als een koe en tegelijkertijd een dooddoener. Want wat is dan een goede bodem? In gespreken met experts, praktijkspecialisten en gebruikers blijkt een goede bodem te bestaan uit verschillende onderdelen. Dat leidt soms tot spraakverwarring en maakt inzicht krijgen complex. Zo zijn bodemweerbaarheid, bodemgezondheid en bodemkwaliteit verschillende termen die vaak door elkaar worden gebruikt.
Presentatie 'Inventarisatie en export en verwerking dierlijke mest 2020'
NCM voert jaarlijks een inventarisatie uit naar de Nederlandse mestverwerkingssector. Op 20 november werd de editie van 2020 gepresenteerd in een webinar van een half uur, waarin de bevindingen werden samengevat, uitgelegd en nader toegelicht.

Nitroman: verslag kick-off
Het interreg-project Nitroman richt zich op het herwinnen en gebruiken van minerale meststoffen uit varkens- en rundveedrijfmest. Op 10 september vond de kick-off-bijeenkomst plaats in Gistel in West-Vlaanderen.

Wat is kringlooplandbouw? Een analyse op basis van 240 artikelen en debatten
De term kringlooplandbouw wordt veelvuldig gebruikt. Echter, iedereen lijkt er een eigen betekenis aan te geven. Radboud Healthy Landscape (RHL) bracht het debat hierover in kaart: welke aannames, waarden, normen en belangen liggen ten grondslag aan opvattingen over kringlooplandbouw. Onder de betrokken partijen overheersen de overeenkomsten, maar ook zijn er onverenigbare verschillen.

Informatiedocument 'Groen gas: feiten en cijfers'
De NVDE, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, heeft een informatiedocument uitgebracht over groen gas. In dit document: ‘Groen gas: feiten en cijfers’ stelt deze branchevereniging dat groen gas een belangrijke pijler is van de duurzame en circulaire energievoorziening. Voorts geeft NVDE een overzicht van de marktontwikkelingen en gaat het in op een aantal maatschappelijke vragen, onder andere over de duurzaamheid, de CO2-effecten en de noodzaak voor groen gas.

Landbouwraden: 'Bodemkwaliteit staat in veel Europese landen onder druk'
Het netwerk van internationale landbouwraden heeft een zeer lezenswaardig magazine uitgebracht: "Agrospecial Bodemverbetering wereldwijd". In tal van landen is het verbeteren van bodemkwaliteit een prioriteit om voedselproductie zeker te stellen en te verbeteren, en om milieudoelen te halen.
Factsheet mestverwaarding ZLTO
ZLTO hecht veel belang aan het realiseren van voldoende installaties voor mestverwaarding, aangezien het een belangrijke sleutel is om te komen tot een duurzame, circulaire en sterke landbouw. ZLTO heeft een factsheet ontwikkeld waarin deze waarde helder wordt gepresenteerd. De factsheet wordt ondersteund door een groot aantal bedrijven uit de agribusiness.

Brabant Bemest Beter van start
Vanmiddag is het programma Brabant Bemest Beter gelanceerd. Dit programma is een initiatief van provincie Noord-Brabant, ZLTO, HAS Hogeschool en NCM.

Kunstmestvervangers: geen kunstmest, geen dierlijke mest maar RENURE
Onlangs is met het publiceren van de voortgangsrapportage van het onderzoek SAFEMANURE een belangrijke stap gezet om de zogenaamde kunstmestvervangers definitief te erkennen. In dit artikel worden de belangrijkste resultaten toegelicht.

Toespraak ministerie LNV herbezinning mestbeleid op symposium 25 oktober 2019
Door Frank Kooiman, verantwoordelijk voor de herbezinning van het mestbeleid

Presentatie NL Next Level Mestverwaarding op symposium mestverwaarden op 25 oktober 2019
Toelichting door dr. Martin Scholten van Wageningen UR over de aanleiding, opzet en voortgang van het innovatieprogramma NL Next Level Mestverwaarding, waarin Agrifirm, Darling Ingredients, Van Drie, ForFarmers, FrieslandCampina, De Heus, het ministerie van LNV, NCM en Wageningen UR samenwerken.
Presentatie Inventarisatie 2019 export en verwerking dierlijke mest, op symposium mestverwaarden 25 oktober 2019
De begeleidende sheets bij de presentatie van de landelijke inventarisatie 2019 export en verwerking dierlijke mest, met daarin een summier overzicht van de resultaten.

Presentatie Rabobank symposium mestverwaarden op 25 oktober 2019
Sheets bij de presentatie 'Lessons learned - mest en digestaat verwaarden. Van push naar pull'. Met hierin opgenomen de acties vanuit het actieplan van de Coalitie Vitale Varkenshouderij.

Contouren van een routekaart Hernieuwbare Gassen 2050
Een studie, Green Liaisons genaamd, over de transitie naar de overgang naar hernieuwbaar gas.

Duurzaamheidsprestaties van de Nederlandse land- en tuinbouw in vogelvlucht
Wageningen UR heeft in opdracht van LTO Nederland in kaart gebracht hoe de Nederlandse landbouw presteert op een aantal duurzaamheidscriteria.

Brochure 'Mest, Een waardevolle grondstof'
Deze brochure geeft een illustratief overzicht van het Nederlandse mestbeleid, feiten en cijfers, managementoplossingen, en de plaats van dierlijke mest in kringlooplandbouw.

Nieuw deel in Groene Grondstoffenreeks geeft overzicht toepassingsmogelijkheden biomassa
Biomassa staat in het maatschappelijk debat vaak gelijk aan houtpellets. Daarmee wordt tekort gedaan aan de vele verschillende stromen biomassa én aan het brede scala van toepassingsmogelijkheden van biomassa voor zowel energie- als chemie-toepassingen.

Beter bodembeheer Magazine: organische stof is cruciaal
De bodem is de basis voor de productie van vrijwel alle landbouwgewassen. Wereldwijd staat bodemkwaliteit sterk onder druk en daarmee de voedselzekerheid voor de samenleving en de basis van het inkomen in de landbouw. Ook in Nederland is dat in een aantal gevallen van belang. Bodembeheer heeft daarnaast grote invloed op onder meer klimaat, waterbeheer en biodiversiteit. Bodembeheer is hiermee cruciaal voor een goede landbouwproductie en minder verliezen. Organische stofbeheer is een zeer belangrijke factor voor een goede bodem, en organische meststoffen zijn belangrijke leveranciers van organische stof. Vanuit PPS Beter Bodembeheer is een magazine verschenen waar diverse aspecten van bodembeheer worden besproken.

Overzicht Europese innovatieprojecten gericht op kringlopen
De Europese Commissie hecht veel waarde aan de overgang naar een circulaire economie, omwille van redenen van duurzaamheid en van minder geopolitieke afhankelijkheid van derde landen. Ze heeft hier een groot budget voor vrijgemaakt. Hieronder geven we een overzicht weer van acht door de EU gefinancierde innovatieprojecten die momenteel lopen en die gericht zijn op het sluiten van kringlopen.

Perspectief van mestbewerking op de boerderij voor melkveehouders
De vraag of mestbewerking economisch zin heeft vanuit de melkveehouder en akkerbouwer hangt samen met de financiële waardering van organische stof, de stikstofwerking van de dunne fracties en de urinefractie en de vergoeding die de akkerbouwer minder ontvangt bij vervanging van dunne fractie varkensmest door rundermest. Er zijn echter meer afwegingen van belang. De mestkeuze moet in breder perspectief beoordeeld worden. Dat is de conclusie van een verkenning van Wageningen University & Research naar het perspectief van verschillende mestproducten voor zowel akkerbouwers als melkveehouders.

Plan van aanpak mestfraude: Samen werken aan een eerlijke keten
Mede naar aanleiding van een uitgebreid artikel in NRC Handelsblad op 10 november 2017 heeft de minister van LNV de sector opgeroepen om mestfraude te bestrijden en voorkomen. De organisaties LTO Nederland, Cumela, POV, TLN (Transport en Logistiek Nederland) en Rabobank hebben hiertoe het een plan van aanpak opgesteld, genaamd ‘Samen werken aan een eerlijke keten’. Gepubliceerd op 20 december 2017.

Toelichting over voortgang Europese erkenning kunstmestvervangers
De afgelopen tijd is regelmatig nieuws verschenen over de EU-meststoffenverordening. Het NCM merkt dat er in het veld en in de pers een aantal misverstanden bestaan over dit traject. Het is belangrijk om twee afzonderlijke processen van elkaar te onderscheiden: 1. De EU-meststoffenverordening: dit is handelsbeleid 2. Safemanure: dit houdt verband met milieubeleid. NCM geeft hier een toelichting over beide trajecten.

Regelgeving over afzet van Nederlands digestaat naar Frankrijk.
De afgelopen tijd zijn vragen ontstaan over voorwaarden om digestaat uit mestvergisters van Nederland naar Frankrijk te vervoeren en af te zetten. Hierbij lichten we de vigerende regelgeving toe.

Presentatie ministerie LNV NCM bijeenkomst 4 december 2018
Sheets van de presentatie van het ministerie van LNV op de bijeenkomst van NCM op 4 december 2018 te Nijkerk

Presentatie inventarisatie mestverwerking 2018 NCM bijeenkomst 4 december 2018
Presentatie van de landelijke inventarisatie export en verwerking dierlijke mest 2018

Presentatie NL Next Level Mestverwaarding NCM bijeenkomst 4 december 2018
Sheets van de toelichting op het innovatieprogramma NL Next Level Mestverwaarding tijdens de bijeenkomst van NCM op 4 december 2018 te Nijkerk, door Wageningen UR.

Presentaties Jan Roefs NCM bijeenkomst 4 december 2018
Presentaties Jan Roefs op bijeenkomst NCM van 4 december 2018 te Nijkerk