Moonshot fossielvrije meststoffen 2035
In opdracht van de topsector Agri & Food hebben Wageningen Research en Schuttelaar & Partners de ‘Moonshot fossielvrije meststoffen 2035’ gemaakt. Het geeft een route naar een Nederlandse bemestingspraktijk waarbij van lineaire (fossiele, gemijnde) meststoffen wordt overgegaan naar hergebruik van reststromen als mest, afvalwater, slib en dergelijke. Dit is belangrijk als onderdeel van de klimaataanpak en om minder uit de voorraden van de aarde de putten, en om minder afhankelijk te worden van importen van buiten de EU.
De moonshot kent vier pijlers die alle vier essentieel zijn:
- Een gezonde en robuuste bodem. Een goede bodemgezondheid verhoogt het groeipotentieel van gewassen en vermindert de kans op emissies naar bodem, water en lucht.
- Circulaire meststoffen. Regelgeving (o.a. RENURE, EU Meststoffenverordening), productie, praktische toepasbaarheid van circulaire meststoffen e.d. dienen verbeterd te worden.
- Benutting nutriënten. Hoe beter meststoffen worden benut, hoe minder er verloren gaat naar het milieu en hoe minder er geproduceerd hoeven te worden. De overgang naar doelsturing in het mestbeleid met focus op evenwichtsbemesting wordt als één van de belangrijke randvoorwaarden benoemd.
- Verlagen van fossiele input. In Nederland worden grote hoeveelheden veevoer, kunstmest, voedsel en biomassa geïmporteerd. Maatregelen als normering en beprijzing van fossiele inputs of het stimuleren van de teelt van vlinderbloemigen (die stikstof uit de lucht kunnen binden) zijn belangrijk. Dit is ook van belang om de nutriëntenverhoudingen tussen continenten te herstellen.
Deze vier pijlers worden vervolgens uitgewerkt in concrete actiepunten aan de hand van de factoren: 1) wet- en regelgeving, 2) randvoorwaarden, 3) sociale stappen, 4) economische stappen en 5) technologische stappen.
De route- en kansenkaart van de moonshot is bijgevoegd.
Er wordt momenteel nagedacht over een vervolg via een publiek-private samenwerking. Wilt u hier meer van weten, of betrokken worden bij de opzet, dan kunt u contact opnemen met dhr. Clemens Stolk via c.stolk@innovaconnect.nl.

Auteur: Jan Roefs
Bron: TKI Agri & Food
Publicatie: 19-12-2024