Special Agroberichten Buitenland over mestverwaarding
LAN
Het LVVN Attaché Netwerk (LAN) is het netwerk van landbouwspecialisten op de Nederlandse ambassades over de hele wereld. Deze landbouwraden, landbouwattachés en lokale specialisten zetten zich in voor een betere internationale positie van Nederlandse bedrijven en andere organisaties in de landbouw, visserij, voedsel en natuur. Dat doen ze door contacten te leggen met zakenpartners en anderen, informatie te geven over markten, regelgeving e.d., door samenwerkingsverbanden op te starten en op andere manieren. In maar liefst 77 landen zijn ze direct aanwezig, de andere landen worden van daaruit bediend. Ook bij internationale organisaties als de EU in Brussel, de FAO in Rome en de OESO in Parijs zijn ze vertegenwoordigd.
Website: www.agroberichtenbuitenland.nl, centraal mailadres: lan@rvo.nl.
Handelsmissies
De komende periode zullen er in enkele omliggende landen, onder andere naar Frankrijk en Polen, handelsmissies voor de export van mest worden ondernomen. NCM werkt hier intensief aan mee en zodra er meer bekend is over de data en het programma zullen we dat melden.
Van 19-21 mei wordt er een innovatiemissie ‘Mestverwerking en -verwaarding’ naar Noord-Italië georganiseerd. Italië is in de mestverwerking toonaangevend en hoogstaand; zo is het in Europa het tweede en wereldwijd het vierde land als het gaat om biogasproductie. Bovendien heeft Noord-Italië vergelijkbare uitdagingen als Nederland ten aanzien van ammoniak, klimaat en waterkwaliteit. Doel is onder andere om kennis op te doen en uit te wisselen over innovatieve oplossingen, en om de samenwerking tussen Italië en Nederland te bevorderen.
Verder organiseert men van 23-25 juni een meer algemene innovatiemissie naar Denemarken, maar ook hier zijn mestverwaarding en en CO2-reductie belangrijke onderwerpen. Meer informatie vindt u via deze link, aanmelden kan tot 28 maart.
Special Agroberichten Buitenland
Gisteren is er een engelstalige Agro-special ‘Manure valorization worldwide’ uitgekomen. Naast algemene informatie over het werk van de landbouwraden en hoe de Nederlandse overheid faciliteert, visies van een aantal deskundigen uit de sector, en inzicht in de marktomvang in de ons omringende landen, zijn er bijdragen vanuit verschillende landen. Concreet betreft het:
- Frankrijk: groeiende vraag naar organische meststoffen
- Duitsland: kansen en uitdagingen in de Duitse mestmarkt
- Polen: samenwerking met Nederland voor een bodemverbetering en mestimport
- Italië: biogas en mestverwerking voor duurzame oplossingen uit mest
- Zweden/Denemarken: innovaties met mest als driver voor duurzaamheid
- Roemenië: Nederlandse kennis en innovatie vinden er hun weg
- Zuid-Korea: transformatie mestmanagement door Nederlandse innovaties
- Vietnam: duurzame toekomst land- en tuinbouw door organische meststoffen
- Ivoorkust en Senegal: sluiten van de kringloop, met voorbeelden van technieken als composteren, insectenteelt en biogasproductie.
Het magazine is hier te lezen.
