Document
3

Advies vergunningverlening mestwerking verkenner Raymond Knops
Vergunningverlening van mestverwerkingsinstallaties is in de meeste gevallen een uitermate langdurend (vele jaren), moeizaam en kostbaar proces. Minister Wiersma van LVVN heeft aan dhr. Raymond Knops, voormalig kamerlid en staatssecretaris, gevraagd om een verkenning uit te voeren naar dit knelpunt en oplossingen aan te dragen voor verbetering. In dit artikel vatten we zijn bevindingen en aanbevelingen samen.

Spuiwater als meststof
Spuiwater van een luchtwasser mag men in sommige situaties als meststof verhandelen en gebruiken. Er gelden verschillende regels.

Data mest, stikstof en fosfaat op gemeentelijk niveau
Een Excelbestand met per provincie en per gemeente de aanvoer, afvoer, het landbouwareaal en de gebruiksruimte van mest.

Handreiking mestvergisting RVO
Gezien de ambities voor de productie van groen gas en voor lagere emissies van broeikasgassen uit de landbouw is de verwachting dat er meer initiatieven komen voor (kleinschalige) mestvergisting. Met de nieuwe Omgevingswet zijn de regels bovendien veranderd. Daarom heeft RVO een handreiking 'Vergunningverlening Monomestvergisting' gemaakt.

Kwaliteitssysteem RENURE overgedragen aan Stichting Mestafzetcontrole
De toelating van RENURE (kunstmestvervangers) is een stuk dichterbij gekomen, sinds de aankondiging ervan door de Europese Commissie op 19 april jl. Dit is een belangrijke en goede stap om tot een betere waterkwaliteit en korter gesloten kringlopen te komen. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Hoe zorgen we ervoor dat de goede kwaliteit wordt geproduceerd? En hoe garanderen we dat, zonder dat er een groot beroep wordt gedaan op toezicht en handhaving door de overheid? En hoe houden we dit praktisch en betaalbaar voor boeren, tuinders en mestverwerkers, en ook voor de overheid? Hiervoor is een kwaliteitssysteem ontwikkeld. Op 4 juli is dit officieel in handen gekomen van regelinghouder Stichting Mestafzetcontrole.

Verwerkte mest toegestaan als grondstof voor CE-meststoffen
Met ingang van 2 juli 2024 kan verwerkte dierlijke mest, onder voorwaarden, gebruikt worden voor de productie van CE-gecertificeerde meststoffen.

Bijdrage NCM publieke consultatie RENURE
Op 19 april heeft de Europese Commissie aangekondigd RENURE (kunstmestvervangers) te willen erkennen. Tot 17 mei is het mogelijk via de publieke consultatie te reageren op het voorstel. In de bijlage vindt u de reactie van NCM.

Regelgeving opslag van digestaat na monovergisting op boerderijschaal
Er zijn regels voor de opslag van digestaat. Hierbij wordt een verschil gemaakt tussen instabiel digestaat en stabiel digestaat. Wat dit betekent voor de opslag bij kleinschalige monomestvergisting wordt hieronder uitgelegd.

Bestuur en Raad van Toezicht NCM
NCM is een stichting die onafhankelijk is gepositioneerd van andere publieke en private organisaties. Het beleid wordt gemaakt door het bestuur, en de Raad van Toezicht houdt toezicht op het gevoerde beleid. De RvT is tevens de werkgever van de bestuurder(s).

(Voorkomen van) methaanverliezen uit vergisters
De European Biogas Association (EBA) heeft een document uitgebracht met uitvoerige informatie over methaanemissies afkomstig van vergistingsinstallaties. Het Engelstalige document geeft een technisch overzicht van optredende emissies, lekdetectie en emissiemeting (kwantificering), en mogelijkheden om de verliezen te voorkomen. Daarnaast geeft EBA een aantal beleidsaanbevelingen.

BBT vastgesteld voor lozingen effluent
In de verwerking van drijfmest is een belangrijk doel om de nutriënten en organische stof van het water te scheiden. In een aantal gevallen wil men het geproduceerde water (effluent) lozen op het oppervlaktewater. Om tot schoon, loosbaar water te komen zijn geavanceerde zuiveringstechnieken nodig. Mest bevat namelijk relatief hoge concentraties aan verschillende stoffen en pathogenen, en die mogen niet in het milieu terechtkomen. Op 19 december heeft het Bestuurlijk Overleg Water de notitie ‘Het aanwijzen van BBT voor effluentbehandeling bij mestverwerkingsinstallaties’ vastgesteld. Deze notitie beschrijft welke technieken worden aangemerkt als de beste beschikbare technieken (BBT) om de emissies bij lozingen van het vrijkomende water uit mestverwerkingsinstallaties (MVI’s) te minimaliseren.

RVO opent website voor EU-Meststoffenverordening
Onlangs is de EU-meststoffenverordening van kracht geworden. Met deze verordening is voor organische meststoffen vrijhandel in de hele Europese Unie mogelijk geworden. Om van deze mogelijkheid gebruik te maken worden er voorwaarden gesteld aan de producten en de grondstoffen.

Naslagwerk en advies regelgeving gebruik co-producten voor vergisting
De Biogas Branche Organisatie heeft - in opdracht van RVO en LNV - een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik en toepassing van co-producten en digestaat. De titel van het rapport is meteen het belangrijkste advies dat voortkomt uit het onderzoek: Vergistingsketen vraagt meer regie.

Etikettering producten voor EU meststoffenverordening 2019/1009
De Europese Commissie heeft een document uitgegeven over het label van bemestingsproducten in de nieuwe Europese Meststoffenverordening. Het beantwoordt basisvragen zoals welke informatie verplicht is op het etiket, in welke taal, hoe informatie te verstrekken over opslag- en gebruiksinstructies en nog veel meer.

VCM publiceert informatiedocument voor toelating kunstmestvervangers
VCM, het Vlaamse coördinatiecentrum voor mestverwerking, heeft een informatiedocument gemaakt en dit aangeboden aan DG ENVI van de Europese Commissie en aan beleidsmakers in Vlaanderen en Nederland.

Inhoudelijke voortgangsrapportage NCM
Verslag van de belangrijkste activiteiten van NCM in 2019.

Gedragscode FAO voor productie, gebruik en management van meststoffen
De FAO van de Verenigde Naties heeft een ‘International Code of Conduct for the sustainable use and management of fertilizers’ opgesteld. Dit is een gedragscode voor de productie en het gebruik van meststoffen.

RVO.nl legt in brochure uit hoe mestboekhouding gevoerd moet worden
Agrarisch ondernemers die hun landbouwgrond bemesten, moeten elk jaar zelf berekenen of ze binnen de gebruiksnormen zijn gebleven. In een brochure legt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) stapsgewijs uit hoe die berekeningen gemaakt kunnen worden.

Gevolgen Brexit voor export organische meststoffen
De datum van de Brexit nadert. De zekerheid of de Brexit hard of zacht wordt is er nog immer niet. In het Verenigd Koninkrijk wordt echter momenteel wel hard gewerkt aan het voorbereiden op een no-deal Brexit, ofwel de harde Brexit.

Europese verordening 592/2014
Verordening (EU) nr. 592/2014 van de Commissie van 3 juni 2014 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 142/2011 voor wat betreft het gebruik van dierlijke bijproducten en afgeleide producten als brandstof in stookinstallaties.

Overzicht regelgeving over vergisting in EU-landen
Bijgevoegd Engelstalig document geeft een overzicht van wet- en regelgeving rondom vergisting en biogasproductie in de belangrijkste EU-landen.

EU-meststoffenverordening definitief gepubliceerd, ingangsdatum 16 juli 2022.
Deze verordening, nummer 2019/1009, opent de Europese vrije markt voor herwinbare meststoffen, bio-stimulatoren, compost en digestaat. Tot nu toe was de handel alleen mogelijk via landelijke en zelfs regionale regelgeving. De verordening zal op 16 juli 2022 ingaan.

Inhoudelijke voortgangsrapportage NCM
In bijgevoegd document treft u een overzicht van de bevindingen en de in gang gezette projecten van NCM per 1 maart 2019.

Europese verordening 999/2001
Verordening betreffende (beperkingen aan) het gebruik van dierlijke eiwitten (in o.a. organische meststoffen).


EU-verordening betreffende vervoer afvalstoffen (EVOA) 1013/2006
Deze verordening betreft het (internationale) transport van afvalstoffen. Organische meststoffen vallen onder dit regime en staan op de zogenaamde "oranje lijst". Deze voorwaarden zijn niet van toepassing voor meststoffen die afkomstig zijn van erkende verwerkingsinstallaties die voldoen aan de Europese verordening 1069/2009.

EU-verordeningen betreffende handel in dierlijke bijproducten 1069/2009 en 142/2011
Om binnen de EU organische meststoffen te verhandelen zijn twee verordeningen het belangrijkste: 1069/2009 en een verordening die ingaat uit de uitvoering van deze verordening: 142/2011 (bijgevoegd). Hierin staan voorschriften over de behandeling van producten van dierlijke oorsprong die niet voor menselijke consumptie bedoeld zijn. Belangrijk onderdeel is de hygiënisatie.

Plan van aanpak NCM 2018-2020
Het plan van aanpak dat eind 2017 is gemaakt. Op basis hiervan hebben BMA (Bureau Mestafzet) en PLMV (Projectbureau Lokale Mestverwerking) besloten om NCM op te richten.