Etikettering producten voor EU meststoffenverordening 2019/1009

De Europese Commissie heeft een document uitgegeven over het label van bemestingsproducten in de nieuwe Europese Meststoffenverordening. Het beantwoordt basisvragen zoals welke informatie verplicht is op het etiket, in welke taal, hoe informatie te verstrekken over opslag- en gebruiksinstructies en nog veel meer.
Naast deze vragen en antwoorden worden concrete voorbeelden van labels voor de verschillende soorten EU-bemestingsproducten gegeven; fabrikanten kunnen deze gebruiken bij het ontwerpen van hun eigen etiketten.
Uiteindelijk is het aan de fabrikant om te beslissen waar hij de informatie op het etiket plaatst en hoe hij het moet opmaken, zolang alle informatie die vereist is in de verordening wordt gepresenteerd. Het is dus een leidraad en geen juridisch document.

Inmiddels is dit document ook vertaald in alle officiële Europese talen (behalve Gaelisch), waardoor u de voorbeeldetiketten in al deze talen kunt raadplegen. Klik hiervoor op deze link.

De EU-meststoffenverordening maakt vrijhandel van organische meststoffen mogelijk in de hele Europese Unie, door ze te laten 'CE-markeren'. Ook krijgen de erkende meststoffen automatisch de 'einde afvalstatus'.
Etikettering producten voor EU meststoffenverordening 2019/1009
Auteur: Jan Roefs
Publicatie: 23-04-2021