Voortgang EU-Meststoffenverordening
De verordening biedt nieuwe kansen voor verwerkers en exporteurs van organische meststoffen of bodemverbeteraars, geproduceerd van verwerkte dierlijke mest, compost of digestaat. Immers, tot nu toe was de handel alleen mogelijk via landelijke en zelfs regionale regelgeving. Dat betekent dat nu nog ieder gebied zijn eigen eisen kan stellen over de samenstelling van meststoffen. Markttoegang is dus per gebied mogelijk of onmogelijk, en ook de eisen ervoor zijn steeds verschillend. Een voorbeeld zijn de NFU-normen in Frankrijk.
Via deze nieuwe verordening is het mogelijk om producten die voldoen aan de eisen in de verordening te voorzien van een CE-markering, en dan is handel in heel Europa mogelijk. Ook heeft de meststof dan automatisch de ‘end-of-waste’-status’, en kan niet meer gezien worden als afval.
Voorwaarden
Deze CE- markering is echter alleen mogelijk als de producten en de grondstoffen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het gaat dan om criteria ten aanzien van toegelaten grondstoffen en gehaltes van nutriënten en contaminanten, maar ook om welke analysemethodes er mogen worden toegepast, en juist op dit terrein is nog veel werk te verzetten. Allerlei importeisen zijn nu immers per land of gebied verschillend, dat betekent dat ook veel analysemethodes nog verschillend zijn en we moeten komen tot een geharmoniseerd geheel.
Voor Nederlandse bedrijven is het van belang dat deze nieuwe, geharmoniseerde voorwaarden zodanig worden opgesteld dat ze voor ons werkbaar zijn.
Uw medewerking
In Nederland hebben we een werkgroep ingericht om hieraan te werken. Hier zitten naast NCM ook Wageningen UR, het ministerie van LNV en een aantal deskundigen vanuit het bedrijfsleven in.
Het is echter vooral zaak om ook in Brussel onze stem goed te laten horen, en daarvoor moeten we de mensen met de juiste expertise inschakelen. Het ministerie is bereid een flink deel van deze kosten te betalen, maar alleen wanneer er voldoende draagvlak (lees: financiering) is vanuit het bedrijfsleven.
Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of we hier via bepaalde regelingen, bijvoorbeeld innovatievouchers, invulling aan kunnen geven. Mocht dit lukken, dan zullen we de mestverwerkers vragen om hun medewerking. In dat geval zal Nederland maximaal invloed kunnen uitoefenen op dit belangrijke proces; echter, daar is de medewerking van de mestverwerkers voor nodig. Daarom zal NCM een beroep op u doen wanneer er meer duidelijk is.