Diverse projecten biologisch aanzuren van drijfmest

Door drijfmest biologisch aan te zuren kan de ammoniak- en methaanemissie sterk verminderen. Ook neemt het biogaspotentieel toe. Diverse pilots en projecten die in Nederland worden uitgevoerd zullen aantonen of deze techniek technisch en praktisch uitvoerbaar is.

Pilot Groningen (Schildwolde)
NMI voert in opdracht van de provincie Groningen een pilot uit waarbij wordt gekeken naar het biologisch aanzuren van drijfmest op een melkveebedrijf. In de pilot wordt melasse gebruikt om de mest aan te zuren. De mest wordt op het melkveebedrijf gescheiden. Vervolgens wordt de vaste fractie afgevoerd naar een andere locatie waar het vergist wordt. Er wordt gekeken hoe de techniek op praktijkschaal werkt. Ook wordt een indicatie daling van de ammoniak- en methaanemissies gegeven en wordt gekeken wat dit betekent voor de biogasopbrengst en bedrijfsopbrengst. De pilot wordt eind 2024 afgerond.

Zie deze link voor meer informatie over deze pilot.

Project HAS green academy
HAS green academy heeft een experiment uitgevoerd met biologisch aanzuren van mest op een melkveebedrijf. Het onderzoek richtte zich op de praktische haalbaarheid van biologisch aanzuren in de mestkelder. Voor het aanzuren werd melasse gebruikt. Gedurende de proef bleef de stal volledig in bedrijf, wat de toepasbaarheid van de techniek onder normale omstandigheden illustreert. De mestmonsters die tijdens de proef zijn genomen werden geanalyseerd op nutriëntensamenstelling en het biogaspotentieel. Meer informatie over dit project en de resultaten is te vinden via deze link.

Overige projecten
Naast de hierboven beschreven projecten zijn een aantal nieuwe projecten in voorbereiding. Het gaat om praktijkproeven bij melkveebedrijven in Friesland en Groningen, bij een varkenshouderijbedrijf in Drenthe en bij centrale monomestverginsting van varkensdrijfmest in Overijssel. De focus bij deze projecten ligt op de technische, milieukundige en economische evaluatie. 

Diverse projecten biologisch aanzuren van drijfmest
Auteur: Nicky Kamminga
Bron: NMI, Platform Groen Gas, HAS green academy
Publicatie: 11-12-2024