PPS BAAT werkt aan nieuw stikstofbemestingsadvies via balansmethode 2.0
Om de balansmethode goed te kunnen inzetten zijn meer gewas- en perceelsspecifieke gegevens nodig dan voor het huidige bemestingsadvies.
De huidige adviezen zijn economisch ingegeven: vanaf welke gift is het niet meer lonend om meer stikstof te geven? Ook zijn ze gebaseerd op oudere proeven, vaak wel van dertig jaar geleden.
In de tussentijd is er veel veranderd. Er zijn andere rassen in de markt, andere gewasopbrengsten per hectare en de prijzen van zowel (kunst)mest als de te verkopen akkerbouwgewassen zijn veranderd. Ook spelen er nu - nog meer dan toen - maatschappelijke uitdagingen mee, zoals het beperken van stikstofverliezen naar de omgeving en het veranderende klimaat. Hoogste tijd voor een update van het bemestingsadvies dus, en daar is de PPS BAAT op gericht. In het project werken onderzoekers, bedrijven en de overheid samen om de bemestingsadviezen in de akkerbouw weer bij de tijd te brengen. NCM is ook partner in het consortium.
Voortgang
In 2023 hebben onderzoekers binnen de PPS BAAT geïnventariseerd welke bronnen van informatie en kerngetallen beschikbaar zijn om de balansmethode te kunnen inzetten. Dit heeft een eerste basisversie opgeleverd: De Balansmethode 1.0. Daarnaast is er gekeken naar welke aspecten van de balansmethode doorontwikkeld moeten worden om het bemestingadvies nog beter te maken.
In 2024 en 2025 worden twee belangrijke aspecten van de balansmethode doorontwikkeld. Het gaat om het beter kunnen inschatten wat het stikstofleverend vermogen van de bodem is, en om het updaten van de kerngetallen rondom de zogenaamde N-benuttingsindex. Deze index geeft aan welk deel van de beschikbare N wordt opgenomen door het gewas. Al deze factoren hebben invloed op het afgeleide bemestingsadvies, dus een zo goed mogelijke inschatting is van groot belang voor een goed advies.
Bij de doorontwikkelingen wordt gebruik gemaakt van praktijkproeven en datasets die zijn opgezet door o.a. partners van deze PPS.
Het uiteindelijke doel is om aan het eind van het project in 2027 een Balansmethode 2.0 te kunnen presenteren die ook inzetbaar is in de praktijk.
Schematische weergave van de verschillende stikstofbronnen en -afvoerposten die worden meegenomen in de balansmethode. Het nieuwe bemestingsadvies moet zorgen voor een optimale rendabele gewasproductie en bodemvruchtbaarheid in combinatie met minder emissies, meer koolstofvastlegging en minder gebruik van eindige grondstoffen.
