RIVM gaat uitstoot pathogenen mestverwerking monitoren

Het RIVM werkt aan een monitoringsprogramma om mogelijke ziekteverwekkers in de buitenlucht rondom mestverwerkingsinstallaties te meten. Dit gebeurt in opdracht van de provincie Noord-Brabant.
In dierlijke mest kunnen bacteriën, virussen of andere ziekteverwekkers zitten. Dit betekent dat deze ook vanuit mestverwerkingsinstallaties kunnen worden uitgestoten naar de omgeving. In de praktijk is dit vaak een grote bron van zorg voor omwonenden, die dan ook tot weerstand kan leiden tegen de komst van een mestverwerker.
Echter: het is niet bekend in hoeverre de installaties deze deeltjes daadwerkelijk uitstoten en daarmee of de zorgen terecht zijn of niet; het is immers ook bekend dat via mestverwerking de mest gehygiëniseerd wordt en het risico juist veel kleiner zou kunnen worden.

Het RIVM werkt daarom aan een monitoringsprogramma om pathogenen (=ziekteverwekkers) te kunnen meten in de buitenlucht rondom mestverwerkers. Inmiddels heeft RIVM een voorstudie verricht waarin ze o.a. hebben bepaald welke organismen als 'indicator' gebruikt kunnen worden om een goed totaalbeeld te krijgen.
Het RIVM adviseert om luchtmetingen op meerdere afstanden van de installaties te doen. Veel ziekteverwekkers sterven namelijk snel af in de
buitenlucht. Mochten er ziekteverwekkers in de lucht zitten, dan zullen die aantallen op grotere afstand van een installatie snel kleiner zijn.

Het rapport van de voorstudie is via deze link te downloaden.

Auteur: Jan Roefs
Bron: RIVM
Publicatie: 17-09-2021