Bestuurlijke maatregel voor biogasinstallatie Groen Gas Jelsum was terecht
De minister heeft ter bescherming van de dier- en volksgezondheid bepaald dat de inhoud van de vergister moet worden afgevoerd naar Rendac. Omdat dit het enige bedrijf in Nederland is dat kadavers verwerkt, is de rechter met de minister eens dat de door Groen Gas voorgestelde lichtere maatregel geen alternatief is.
Groen Gas Jelsum vergist dierlijke mest en andere organische producten. Het bedrijf verwerkte een partij eiwit en eigeel van Schaffelaarsbos dat door Recyfood Verkoop was afgeleverd. Dat is in strijd met de Verordening dierlijke bijproducten. Groen Gas Jelsum mocht dit materiaal niet ontvangen of verwerken.
Het digestaat uit de vergisters waarin het bijproduct werd verwerkt mag niet in de handel worden gebracht, tenzij het alsnog een hygiënisatiestap heeft ondergaan. Anders moet het naar Rendac worden afgevoerd. Dat kost volgens het bedrijf circa 200.000 euro. Voor opheffing van het verbod, kan Groen Gas Jelsum wel een hygiënisatietoestel op het bedrijf plaatsen, maar daar moet dan een erkenning voor worden aangevraagd. Dat is niet haalbaar gebleken.
Groen Gas Jelsum vroeg om een voorlopige voorziening zodat de vergister weer in gebruik genomen kon worden. Het bedrijf wilde het digestaat door zusterbedrijf Groen Gas Almere laten hygiëniseren, maar dat staat de minister niet toe. De partij eiwit en eigeel zou ook kadaverresten kunnen bevatten en daarom mag het het digestaat zonder hygiënisatie alleen naar Rendac.