Twence wil hogere groen gasproductie per kuub mest
Momenteel haalt Twence een productie van 18 m3 groen gas per aangevoerde kuub mest. Wanneer met dagverse mest gewerkt zou kunnen worden kan de productie meer dan 2 keer zo hoog liggen. Melasse is een bijproduct van suikerbietenraffinage. Wanneer melasse aan mest wordt toegevoegd aan de mest wordt de zuurgraad hoger. Er wordt minder ammoniak gevormd en de mest bevat meer organische stof. De biogasopbrengst per kuub mest kan dan omhoog.
Twence verwerkt jaarlijks wordt circa 250.000 ton varkensmest. Daarvan is 90% vleesvarkensmest en circa 10% zeugenmest. Van het binnenkomende mestvolume wordt 80% omgezet in loosbaar water. Er wordt nog gezocht naar een samenwerkingspartner die dit water mogelijk kan benutten. Verder ontstaat 300 ton ammoniakwater dat Twence kan benutten bij de rookgasreiniging in de afvalverwerking in Hengelo.
Voor de 15.000 ton mineralenconcentraat die in Zenderen wordt geproduceerd is regionale afzet. Twence neemt deel aan de pilot waarbij mineralenconcentraat als kunstmestvervanger mag worden ingezet. De 25.000 ton vaste fractie die uit het digestaat wordt verkregen wordt geëxporteerd naar Duitsland en Polen. Een extra hygiëniseringsstap voor de vaste fractie is niet nodig door de voldoende lange verblijfstijd in de vergister bij 53 graden Celsius.