Nog geen overeenstemming in ministeriële commissie Economie en Natuurherstel

Binnen de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel die het kabinet heeft ingesteld bestaat nog geen overeenstemming over de aanpak van de stikstofcrisis. Met name over de financiering van de verschillende maatregelen bestaat nog onenigheid, aldus ingewijden. Ook zijn niet alle betrokkenen overtuigd dat de scenario's die voor de landbouw worden voorgesteld tot concrete oplossingen gaan leiden. 

Woensdag 23 april lekte onder meer uit dat het kabinet de doelen voor het verlagen van de stikstofdepositie op kwetsbare natuur wil opschuiven van 2030 naar 2035. Daarnaast is het voorstel om ’bufferzones’ van 250 meter rondom stikstofgevoelige natuurgebieden De Peel en De Veluwe te creëren waar de missie van ammoniak en stikstofoxiden sterk moet worden teruggebracht. Hiervoor is in het Voorjaarsakkoord  600 miljoen euro gereserveerd.


Andere plannen zijn het aanpassen van wet- en regelgeving en het invoeren van een rekenkundige ondergrens van 1 mol per hectare per jaar bij de vergunningverlening. Minister Wiersma had dat al eerder aangekondigd en is in afwachting van een oordeel van de Raad van State. Dat advies wordt binnen enkele weken verwacht.


Het kabinet wil tevens toe naar een geborgde daling van de emissies, via doelen die per sector worden afgesproken. Ook ligt er een plan voor een vrijwillige brede uitkoopregeling en een ’extensiveringsregeling’, maar of dat mogelijk is moet bij de Europese Commissie worden getoetst vanwege de Europese regels voor staatssteun.

Bron: De Telegraaf, 24/04/2025
Publicatie: 25-04-2025