Mestverwerkingsinstallatie van VTTI Bio-Energy in Tilburg is operationeel

VTTI Bio-Energy in Tilburg is begin juli gestart met het vergisten van mest en co-producten. Het vergistingsproces verloopt inmiddels stabiel, zodat het mogelijk is om op te schalen. De verwachting is dat eind juli het eerste groene gas aan het aardgasnet geleverd kan worden. Eind dit jaar moet de vergister op volle capaciteit produceren.

De mest die in Tilburg wordt vergist betrekt VTTI Bio-Energy van veehouders in de regio. Voor een deel van het mestvolume zijn contracten afgesloten en een deel zal op de vrije markt worden ingekocht. Op jaarbasis kan er 325.000 ton biomassa worden vergist. Het digestaat wordt verwerkt tot mestkorrels.


VTTI heeft tevens plannen om op bedrijventerrein Zevenellen in de Limburgse gemeente Leudal een bio-energiecentrale te realiseren. Daar is een milieueffectrapport voor opgesteld en een vergunning binnen de Omgevingswet voor aangevraagd. Wanneer de procedures volgens planning gaan zou er in 2025 met de bouw gestart kunnen worden. Het doel van VTTI is om in Limburg jaarlijks tot 750.000 ton biomassa te vergisten en te verwerken. 

Bron: Boerderij, 12/07/2024
Publicatie: 12-07-2024