Symposium Netwerk Emissiearme Landbouw (25 juni middag, Den Bosch)

De Versnellingsaanpak Emissiearme Landbouw organiseert een symposium op 25 juni ’s middags in Den Bosch, met als naam 'Inzet van (nieuwe) oplossingen voor een emissiearme landbouw'. Deze Versnellingsaanpak is een samenwerking tussen de twaalf provincies, de veehouderijsectoren, het ministerie van LNV en anderen. ’s Ochtends vindt op dezelfde locatie het symposium ‘Mest, het bruine goud’ van provincie Noord-Brabant plaats.

Achtergrond
Deze samenwerking is ontstaan om de ‘blijvende boer’ te ondersteunen om zo te voldoen aan belangrijke opgaven voor milieu, natuur en klimaat waar we in Nederland voor staan. De nadruk ligt hierbij niet op natuurinclusief extensiveren, maar op het toepassen en ontwikkelen van de beste technieken. Belangrijke voorwaarde hiervan is dat een innovatie zowel technisch, economisch, juridisch als maatschappelijk moet werken. De Versnellingsaanpak is van onderaf, wat wil zeggen dat kansrijke oplossingen van bedrijven worden geselecteerd en daarna ondersteund. Ondersteunen houdt in dat bestaande hobbels en vraagstukken worden opgepakt zodat ze succesvol en breed in de praktijk kunnen worden toegepast.
De Versnellingsaanpak staat niet alleen, de samenwerking met andere initiatieven wordt nadrukkelijk gezocht. 
Het symposium is een vervolg op eerdere bijeenkomsten in 2023 en op 18 januari jl. toen dit werd gecombineerd met het NCM-symposium in Zwolle.

Programma
Na een lunch vanaf 12.00 uur start het programma om 13.15 uur.
Na de opening geeft Paul Bleumink, onafhankelijk voorzitter van de Versnellingsaanpak, een korte update van het programma.

Dan komen praktijkvoorbeelden aan bod: Henk Hanskamp van Hanskamp, Clemens Duynisveld  van Lely en Elian Verscheijden van Wageningen Research geven hun visie op innovatie (high- en low tech) voor de komende jaren. Hoe kijken zij naar de toekomst, wat is het belang van het vakmanschap van de boer?

Vervolgens blikt Elbert Roest,  onafhankelijk voorzitter van het Regieorgaan, terug op het eerste halfjaar van het regieorgaan en kijkt hij vooruit naar de nabije toekomst. De Versnellingsaanpak en het regieorgaan vormen in de praktijk samen één grote beweging.

Dit plenaire deel wordt afgesloten met een reactie vanuit twee provincies en vanuit de veehouderijsectoren (Ruud Tijssens).

Na een ruime pauze volgen om 15.00 uur deelsessies. Hierin wordt met name ingegaan op factoren die van grote invloed zijn op de kans van slagen van innovaties. Denk aan juridische aspecten (ook op gebiedsniveau) en de rentabiliteit van investeringen. U kunt kiezen uit de volgende vijf onderwerpen:

1. Innovatie uit de PAS: van theorie naar praktijk in emissiebeheer
Wat is er nodig om emissies vanuit landbouwbedrijven te registreren en vooral te borgen? Hoe dit kan worden gebruikt om er bijvoorbeeld vergunningen op te baseren zodat managementmaatregelen (bijv. voer, toevoegmiddelen aan mest, combinaties van technieken) in beeld komen op bedrijven?

2. Meetprotocollen, sensoren en data: waar staan we?
In deze sessie wordt besproken wat er technisch nodig zal zijn aan sensoren en data om te komen tot vergunningen op basis van doelvoorschriften. Wat is de stand van zaken in de ontwikkeling van protocollen?

3. Doelsturing en innovatie in gebiedsprocessen
Hier krijgt u inzicht in de de juridische ruimte die de omgevingswet biedt t.a.v. doelsturing en de inzet van innovatie in gebiedsprocessen: hoe kan de som van maatregelen op individuele bedrijven ervoor zorgen dat op gebiedsniveau de doelen worden behaald? Er wordt hierbij gewerkt aan een handboek voor doelsturing.

4. Duurzaam boeren en een stabiel verdienvermogen: hoe dan?
Waar liggen de mogelijkheden om als boer de kost te verdienen in alle duurzaamheidsopgaven. Men bespreekt o.a. RENURE, CO2-credits en vergoedingen voor groen-blauwe diensten.

5. Op naar bestuurlijk lef: voor een duurzame en dierwaardige veehouderij
Grote veranderingen in de landbouw en het landelijke gebied brengen veel onzekerheden met zich mee, en dat vraagt ook wat van overheden: zij moeten lef tonen om met deze onzekerheden om te gaan, want anders ontstaat er ongewenste stilstand of vertraging. Een gesprek met het Rijk, provincies, omgevingsdiensten en anderen.

Het symposium wordt plenair afgesloten met een korte terugblik en vooruitblik, en vanaf 17.00 uur een borrel.

Aanmelden
Locatie: Congrescentrum 1931, Oude Engelenseweg 1, 5222 AA Den Bosch
Wanneer: 25 juni 2024, lunch vanaf 12.00 uur, aanvang programma 13.15 uur
Aanmelden kan via deze link.

Ochtend: symposium Mest, het bruine goud
In de ochtend organiseert provincie Noord-Brabant het symposium / netwerkbijeenkomst ‘Mest, het bruine goud’. Hier staan mest en mestverwerking centraal en wordt heel concreet ingegaan op initiatieven van bedrijven en ervaringen uit een aantal projecten.
Meer informatie vindt u in het gerelateerde artikel.
Beide bijeenkomsten zijn gratis bij te wonen.

Symposium Netwerk Emissiearme Landbouw (25 juni middag, Den Bosch)
Auteur: Jan Roefs
Publicatie: 07-06-2024