Engie neemt groen gasinstallaties in Hardenberg en Alkmaar over

Energieleverancier Engie neemt twee groen gasinstallaties in Nederland over. De locaties in Hardenberg en Alkmaar hebben een maximale jaarlijkse productiecapaciteit van respectievelijk 90 gigawattuur en 47 gigawattuur. Het zijn de eerste productie-installaties voor groen gas in Nederland die Engie gaat exploiteren. 

Engie wil wereldwijd volledig CO2-neutraal zijn in 2045 en een leidende rol pakken in de Nederlandse energietransitie. Binnen deze ambitie speelt groen gas een belangrijke rol. Tegen 2030 wil de energieleverancier 200 miljoen m3 groen gas produceren in Nederland. Met de overnames loopt het bedrijf bovendien vooruit op aankomende wet- en regelgeving. In 2026 wordt een bijmengverplichting van kracht, die ervoor moet zorgen dat in 2030 ongeveer 1,1 miljard m3 groen gas wordt bijgemengd in het Nederlandse aardgasnet.


Groen gas wordt geproduceerd door middel van vergisting. Na zuivering heeft groen gas dezelfde eigenschappen als aardgas. Omdat groen gas lokaal wordt geproduceerd met biologische reststromen en mest, is de brandstof circulair en draagt groen gas bij aan de leveringszekerheid.


De twee installaties in Alkmaar en Hardenberg zijn voor Engie de eerste in Nederland. In Frankrijk is het bedrijf al marktleider in de productie van groen gas, met een productiecapaciteit van 0,7 terrawattuur. Met de overnames in Nederland en twee recente overnames in het Verenigd Koninkrijk, komt de totale productiecapaciteit in Europa op 1,1 terrawatttuur. De ambitie van het bedrijf is om de Europese productiecapaciteit op te schalen tot 10 terrawattuur in 2030.

Bron: Engie, 16/04/2024
Publicatie: 16-04-2024