Partnerschap GEA en Unilever om via mestbehandeling de melkveehouderij te verduurzamen

Voedingsmiddelenconcern Unilever en technologieleverancier GEA gaan een samenwerking aan om de de uitstoot van broeikasgassen uit de melkveehouderij te verminderen. De eerste stap is het plaatsen van de ‘ProManure E2950’ bij vier melkveehouders in Nederland. Dit is de merknaam die GEA voert voor de plasmatechnologie-installatie van N2 Applied. Met deze mestbehandeling zal ook de ammoniakemissie fors dalen en wordt de melkveehouder minder afhankelijk van kunstmest.

De vier melkveehouders zijn leden van CONO Kaasmakers dat de melk levert voor de ijsjes van Ben & Jerry’s.
Over een periode van een jaar zullen de gegevens van deze systemen worden geanalyseerd om hun impact op de koolstofvoetafdruk van Unilever te meten.

De verwachting is dat deze voetafdruk met circa 30 procent wordt verlaagd. Dit komt door een aantal effecten die met de mestbehandelingsinstallatie worden bewerkstelligd.

De drijfmestbewerkingsinstallatie vraagt alleen elektriciteit en lucht. Door de behandeling komt stikstof uit toegevoegde lucht in de plasma-toestand (plasma is de vierde aggregatietoestand van een stof, naast vast, vloeibaar en gasvormig). Het gevolg is het stikstofgas (N2) wordt omgezet in nitraat en nitriet en toegevoegd aan de mest. Tegelijkertijd wordt de pH (zuurgraad) van de mest lager en wordt de mest ontsmet. Hierdoor daalt de ammoniakuitstoot uit de mest tijdens opslag en aanwending, volgens N2 Applied en GEA met maar liefst 95%. Ook zal er volgens het bedrijf geen methaanemissie meer uit de opgeslagen mest plaatsvinden.
Door de lagere stikstofverliezen uit mest en de toegevoegde stikstof wordt de bemestende waarde van de drijfmest hoger waardoor de veehouder minder kunstmest hoeft te kopen om zijn gras te laten groeien. De veehouder kan de installatie zodanig instellen dat een optimum wordt bereikt in stikstofproductie, reduceren van ammoniakverliezen en energieverbruik. Bij een typische instelling wordt het stikstofgehalte in de mest verhoogd van bijvoorbeeld 5 naar 8 kg N/ton.



Eric Soubeiran, Managing Director - Climate and Nature Fund bij Unilever zegt hierover: "Bij Unilever zijn we ervan overtuigd dat technologie en innovatie de sleutel zijn tot het koolstofvrij maken van de zuivelindustrie. Deze samenwerking tussen CONO Kaasmakers, Unilever en GEA is een goede illustratie van het creëren van een circulair bedrijf. Dit levert uiteindelijk duurzamere producten op voor onze consumenten."

Peter Lauwers, CEO van GEA Farm Technologies vult aan: "Een belangrijk onderdeel van onze Next Generation Farming-filosofie is om melkveehouders over de hele wereld in staat te stellen hun activiteiten duurzaam toekomstbestendig te maken in tijden van krappe marges, milieuregelgeving en toenemende complexiteit. Als een van 's werelds grootste systeemleveranciers voor de voedingsmiddelenindustrie én de melkveehouderij gaan we samen met Unilever al onze inspanningen richten op deze mestverrijkingsoplossing om kringlooplandbouw te bevorderen. Deze samenwerking is een belangrijke bevestiging van de waarde van deze innovatieve oplossing.”


Eric Soubeiran van Unilever (links) en Peter Lauwers van GEA Farm Technologies 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk Aarts van N2 Applied: henk.aarts@n2.no 

Partnerschap GEA en Unilever om via mestbehandeling de melkveehouderij te verduurzamen
Auteur: Jan Roefs
Bron: N2 Applied
Publicatie: 01-09-2023