GEA brengt Manure Enricher op de markt

De Duitse GEA Group brengt de GEA Manure Enricher op de markt. Het systeem geeft de mogelijkheid om de ammoniak- en methaanemissie van een veehouderijstal aanzienlijk te verminderen en tegelijk een waardevol kunstmestvervangend product uit drijfmest te produceren. Voor de bewerking van de mest wordt de plasmaverwerkingstechnologie van het bedrijf N2 Applied toegepast. Daarbij wordt drijfmest rechtstreeks uit de lucht met stikstof verrijkt en tegelijkertijd de uitstoot van ammoniak en methaan bij opslag en toepassing op het veld onderdrukt. 

Het plasma werkt net als de bliksem waarbij de toegevoerde energie de molecuulstructuur van de lucht afbreekt. Met de Manure Enricher wordt deze bliksem in een schaalbare machine gesimuleerd waarin elektriciteit en lucht worden gebruikt om een plasmagas te produceren, dat vervolgens wordt opgenomen in de vloeibare meststroom. Het resulterende product is een met stikstof verrijkte organische meststof NEO.


De plasmabehandeling wordt uitgevoerd via een proces in 2 fasen waarbij alleen lucht en elektriciteit worden gebruikt. In de eerste fase splitst een elektrische lading de luchtmoleculen en herformuleert de lucht in een stikstofoxidegas. In de tweede fase wordt dit gas geabsorbeerd in vloeibare mest, waardoor een met stikstof verrijkte meststof NEO ontstaat. Daarbij stopt de uitstoot van ammoniak en methaan uit de dierlijke drijfmest en digestaten.


De meststof NEO is een waardevol alternatief voor kunstmest met een veel kleinere klimaatvoetafdruk, maar met vergelijkbare prestaties. Veldproeven hebben aangetoond dat NEO minstens even goed presteert als kunstmest en tot 40% beter presteert dan onbehandelde drijfmest. Het proces verlaagt de pH van drijfmest zonder toevoeging van chemicaliën. Deze verzuring van drijfmest vermindert 95% van de ammoniakemissies bij opslag en toepassing op het veld en de plasmabehandeling vermindert 99,9% van de methaanemissies.


De Manure Enricher unit wordt op de boerderij geïnstalleerd in een containerinstallatie. Het is eenvoudig om de unit te integreren in een bestaand veehouderijbedrijf, waar het systeem automatisch werkt en op afstand wordt bewaakt. De drijfmestbewerking in de unit kan snel worden gestopt en weer hervat. Dit biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld gebruik te maken van goedkope of overtollige groene elektriciteit.

Bron: GEA Group, 17/04/2023
Publicatie: 18-04-2023