Kabinet haalt €754 miljoen voor stikstofcrisis naar voren
3600 PAS-melders
In 2019 maakte de Raad van State duidelijk dat het toenmalige stikstofbeleid van de overheid, de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), van tafel moest. Die uitspraak betekende direct ook dat zo’n 3600 veehouders in een keer zonder een vergunning zaten. Voor die tijd was bij bepaalde bedrijfsontwikkelingen een melding, een PAS-melding dus, voldoende. Er ontstond dus een situatie dat deze bedrijven buiten hun schuld om zonder vergunning kwamen te zitten en dus in feite illegaal werden.
De afgelopen drie jaar beloofden het vorige en het huidige kabinet om de PAS-melders te legaliseren, zoals hun juridische plicht ook is. Met dit pakket hoopt het kabinet deze kwestie eindelijk te kunnen oplossen.
In een reactie benadrukten de beide ministers dat in de stikstofbrief gepresenteerde kaart indicatief is. Het geeft een globale doelstelling per gebied aan, en geen doelstelling voor individuele bedrijven. Ook mogen provincies er (enigszins) van afwijken in de uitvoering van de NPLG.
Verder vertelden de ministers dat er geen grond van boeren wordt gekocht voor woningbouw, zoals door sommigen wordt beweerd. Er komt weliswaar een grondbank, maar de hier ingebrachte grond is bestemd voor ruilgrond voor landbouwers, of voor ontwikkeling van natuur, waterberging of klimaatprojecten.
