Zeer ingrijpende stikstofplannen kabinet gepresenteerd via NPLG

Minister Van der Wal (Stikstof en Natuur) heeft vandaag haar ‘Startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied’ aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit deed ze mede namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Duidelijk is dat dit enorme offers zal vragen van de agrarische sector, met grote verschillen tussen de regio’s in Nederland.

Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) wordt een belangrijke drager voor de integrale gebiedsgerichte aanpak om de kwaliteit van natuur, bodem, water en klimaat te verbeteren. En tegelijkertijd moet Nederland hiermee weer van slot van de stikstofcrisis komen.
Het Rijk legt in het NPLG de structurerende, richtinggevende keuzes en regionale doelen vast, zodat de landelijke doelen onontkoombaar worden gehaald. Dit vormt de basis voor de uitwerking van integrale gebiedsprogramma’s onder regie van de provincies, die hiermee een grote opgave moeten invullen.

De minister heeft een kaart van Nederland laten maken met een ruimtelijke weergave van de benodigde reductie van de emissie (uitstoot) van stikstof. Hierin is te zien dat er grote verschillen zijn binnen Nederland: in delen van Nederland is het doel 12% reductie, maar in 131 Natura2000-gebieden moet de emissie met meer dan 95% dalen en in een ring eromheen van circa 2 kilometer met 70%.
Deze kaart is richtinggevend en een doorvertaling van de landelijke doelstelling om in 2030 74% van het areaal stikstofgevoelige natuur onder de zogenaamde kritische depositiewaarde te brengen.


In de startnotitie staan ook kaarten waarin aangegeven wordt welke vorm van landbouw waar nog mogelijk blijft.

Het kabinet bevestigt hiermee dat ze kiezen voor een gebiedsgerichte aanpak in plaats van een generieke aanpak ten aanzien van ammoniakemissie uit de landbouw. Met andere woorden: hoe dichter bij een voor stikstof gevoelig natuurgebied, hoe groter de opgave. De minister spreekt over de pijnlijke constatering dat niet alle agrariërs door kunnen met hun bedrijf.
Voor NOx kiest het kabinet wel voor een generiek beleid, echter de richtinggevende doelen worden pas in begin 2023 bekendgemaakt.

De kamerbrief en de startnotitie NPLG zijn via deze link te downloaden.


Samenhang NPLG met programma's voor stikstof en natuur



Doelen NPLG


Zeer ingrijpende stikstofplannen kabinet gepresenteerd via NPLG
Auteur: Jan Roefs
Bron: Rijksoverheid
Publicatie: 10-06-2022