Vergunning voor dertien monomestvergisters en groen gas-hub in De Wolden

Gemeente De Wolden heeft vergunningen verleend voor de bouw van dertien monomestvergisters bij veehouders. Het biogas van de dertien installaties komt bij een van hen bij elkaar waar het wordt opgewaardeerd tot groen om te leveren op het aardgasnet. De mest blijft op de eigen melkveebedrijven.

Van idee naar vergunning in tien maanden
Het idee is pas in januari dit jaar ontstaan. Klaas Tijmink had al een monovergister op zijn bedrijf staan en dacht na over de  verdere verduurzaming van zijn bedrijf. Daarna is het snel gegaan: eerst inventariseren naar de interesse bij collega-melkveehouders, informatie inwinnen en vergunningen voorbereiden en aanvragen. Deze moesten voor 1 november worden afgegeven om nog mee te kunnen doen met de aanvraag voor SDE-subsidies voor het geproduceerde groene gas. Dankzij de medewerking van de gemeente kwam dit allemaal op tijd goed.

Tal van voordelen
Met de combinatie van stalaanpassingen en mestvergisting worden de deelnemende bedrijven op meerdere fronten beter:  de uitstoot van broeikasgassen daalt met 50% op bedrijfsniveau en 80% uit de mest. Met de groen gaslevering wordt Nederland minder afhankelijk van aardgas: iedere twee à drie koeien zorgen voor de gasvoorziening van een huishouden.
Ook ten aanzien van stikstof zijn de voordelen groot: de benutting van de mest wordt beter en de ammoniakverliezen aanzienlijk lager.
En daarnaast verbetert het inkomen van de boeren, ook niet onbelangrijk.

Business case, ook voor kleinere veehouders
Door de provincie Drenthe is een haalbaarheidsstudie gefinancierd, hieruit is gebleken dat er een haalbare businesscase is als een groot aantal bedrijven mee doet. De deelnemende boeren hebben allen een intentieverklaring ondertekend. Het voorstel is dat de coöperatie eigenaar wordt van het biogasnetwerk, de centrale opwerklocatie en de vergisters op de boerenerven. De worden door de boeren gehuurd. Hierdoor worden de businesscases voor de kleinere boeren gunstig en wordt het gehele project haalbaar. Aanpassingen aan de stal en mestopslag bij de bedrijven worden door de boeren zelf gefinancierd. Volgens Tijmens moeten de boeren zelf ongeveer een ton investeren.

De boeren zijn verenigd in een coöperatie: ‘Biogasnetwerk Koekange-Echten’. Nieuwe bedrijven zijn welkom om aan te sluiten.

Auteur: Jan Roefs
Bron: https://www.weblog-dewolden.nl, Nieuwe Oogst
Publicatie: 17-12-2021