TKI Nieuw Gas presenteert innovatieanalyse van groen gas-projecten uit de periode 2012-2020
TKI Nieuw Gas en RVO ondersteunen via hun innovatieportfolio de productie van groen gas. Sinds 2012 zijn 68 projecten afgerond die gebruik hebben gemaakt van deze ondersteuning; TKI Nieuw Gas heeft deze nu geanalyseerd.
De analyse stelt dat meer dan de helft van de projecten een positieve bijdrage levert aan de doelstellingen van de regelingen: ze produceren meer energie en/of doen dat goedkoper. Voorts concludeert de analyse over de sector het volgende:
- Het totaal aantal vergistings- of vergassingsprojecten in Nederland groeit sinds 2008 met iets minder dan 8 projecten per jaar. In het Klimaatakkoord staat een ambitie om 2 miljard m3 groen gas te produceren in 2030. Om dat te behalen moeten er ieder jaar 8 nieuwe projecten bij komen die gemiddeld iets meer dan 20 miljoen m3 groen gas produceren.
- Om het ombuigen van WKK naar Groen Gas of bioLNG-projecten te stimuleren is specifieke ondersteuning vanuit de SDE++-regeling gewenst. Kortom: men adviseert een duidelijke rol van groen gas in de warmtetransitie. Door de huidige opzet van SDE++ vissen groen gas-projecten vaak achter het net, waardoor de benodigde volumeopbouw achter blijft.
- Door aandacht te besteden aan het wegnemen van technische barrières, is de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt. Echter ook niet-technische aspecten als maatschappelijk draagvlak, financiering en samenwerking in de keten zijn belangrijk om de ambities te realiseren.
- De techniek van vergisting is voldoende ver ontwikkeld, winst is vooral te halen uit voor-of nageschakelde technologieën die in staat zijn om meer waarde aan de biomassa te onttrekken.
- Bij vergassingstechnologie is het met name de stap naar groen gas die aandacht behoeft.
- Om 2 miljard m3 groen gas te halen in 2030, kan Nederland zich niet permitteren om technologieën of biomassastromen uit te sluiten en zullen bij voorkeur additionele bronnen ontsloten moeten worden.
- Minder dan 5% van de mest uit Nederland wordt gebruikt voor biogasproductie. Ook met dalende mestvolumes kan mest - ook in de toekomst - een substantiële bijdrage leveren aan de groen gasambitie.
- Op het gebied van conservering van mest valt nog veel winst te halen en vanwege het forse volume zal dat dan ook een flinke impact hebben.
- Meer dan de helft van de projecten levert een positieve bijdrage aan de doelstellingen van de regelingen. Ze produceren meer energie of doen dat goedkoper of doen beide.
Bron: TKI Nieuw Gas
Publicatie: 16-04-2021