Voortgang bodemproject in Polen

De Nederlandse Ambassade in Polen heeft in nauwe samenwerking met RVO en NCM een project gestart om de bodemkwaliteit aldaar te verbeteren. Door corona heeft dit project aanmerkelijke vertraging opgelopen. We zijn verheugd te kunnen melden dat er desondanks vooruitgang is, en dat het in Polen kan rekenen op veel enthousiasme.

Veel landbouwpercelen in Polen kampen met lage of zeer lage voorraden aan essentiële nutriënten als fosfaat en kalium en aan organische stof; daarbij komt dat de nutriëntenbalans veelal negatief is, waardoor deze percelen steeds verder verschralen. Hierdoor staan teeltopbrengsten onder druk en worden de percelen steeds gevoeliger voor bodemziektes, neerslagtekorten of extreem weer.
Het is dus zaak om deze tekorten weer aan te vullen. Op die manier wordt tegelijkertijd toegewerkt naar een circulaire landbouw op Noordwest-Europese schaal, en het biedt exportkansen voor Nederlandse bedrijven die op de Poolse markt actief willen zijn.

Verbeteren van de bodem vergt een lange adem van minimaal een aantal jaar, en ook een gedegen aanpak met een combinatie van wetenschap en praktijkdemonstraties. Het project is daarom in twee fases opgedeeld: een eerste jaar waarin wordt onderzocht hoeveel enthousiasme er is bij Nederlandse en Poolse bedrijven en waar een netwerk met universiteiten, adviseurs, scholen en andere kennisinstellingen in Polen wordt opgebouwd, en daarna - bij voldoende draagvlak -  een driejarig PIB-project (Partners in International Business). In een PIB werken Nederlandse bedrijven en overheid samen om de export te ondersteunen en versterken.

E-learning
Een belangrijk onderdeel in de eerste fase is de bewustwording bij Poolse landbouwkundigen. Denk hierbij aan het in beeld brengen van de waarde van organische meststoffen en bodemverbeteraars, van groenbemesters en van precisielandbouwtechnieken en -analysemethodes. Immers, waar het in Nederland heel gewoon is om percelen met organische mest te bemesten, is dat in gebieden met amper aanbod veel minder gangbaar. Hiervoor wordt samengewerkt met Poolse universiteiten, landbouwscholen en onderzoeksinstituten voor bodemkunde, akker- en tuinbouw, en met Nederlandse adviseurs.
Op dit moment wordt gewerkt aan een eerste e-learning, waar bodembeheer en nutriëntenbalansen centraal staan. Hiermee is direct al veel enthousiasme gekweekt bij de Poolse deskundigen, die deze zullen gaan gebruiken bij de advisering van boeren, teeltdeskundigen en studenten. Het is de bedoeling dat - uiteraard onder de voorwaarde dat de PIB van start gaat - hier verdiepende modules aan worden toegevoegd. In deze modules wordt dan steeds concreter door de Nederlandse leveranciers aangegeven hoe de meststoffen, bodemverbeteraars en andere technieken van belang kunnen zijn voor een betere bodem en oogst.


Harrie Kootstra van Agriholland draait een filmpje ter ondersteuning van de eerste e-learning

Voortgang bodemproject in Polen
Auteur: Jan Roefs
Publicatie: 09-10-2020