Kumac wijst op waarde van mineralenconcentraat

Er is goede hoop op een Europese toelating van mineralenconcentraat uit de verwerking van dierlijke mest als vervangend product voor kunstmest. Daardoor staat meer ruimte om in Nederland dierlijke mest af te zetten. De toelating zou al in 2021 van kracht kunnen worden. Eén van de bedrijven die een mineralenconcentraat produceert is Kumac, een samenwerking tussen loonbedrijf Kuunders een groep varkenshouders in de omgeving van Deurne. Kumac verwerkt mest tot een droge fosfaatrijke fractie die in Frankrijk wordt afgezet en produceert daarnaast een mineralenconcentraat waarvoor afzet in Nederland wordt gezocht.
Varkenshouder John van Paassen is nauw betrokken bij Kumac. Hij stelt dat de rundvee- en varkenshouders een gezamenlijk belang hebben bij mestverwerking omdat daarmee de afzetkosten voor mest omlaag gaan. In zijn ideaalplaatje wordt alle rundveemest zoveel mogelijk op het land van melkveebedrijven uitgereden en wordt het gebiedsoverschot bij akkerbouwbedrijven afgezet. Varkensmest wordt verwerkt, waarna de dikke fractie naar het buitenland gaat en de dunne fractie die is verwerkt tot mineralenconcentraat in de regio bij akkerbouwers en veehouderijbedrijven kan worden geplaatst.

Mineralenconcentraat bevat nog veel water en daarom is afzet in de directe omgeving van belang met het oog op transportkosten. De meststof bevat goed opneembare ammoniumstikstof en kan emissiearm uitgereden worden. De logistiek is een aandachtspunt, maar loonwerkers spelen daar al op in door bijvoorbeeld aangepaste mestopslagcontainers te maken voor gemengde producten. Ook lukt het steeds beter om de mesttank of sleepslangen te laden met verschillende productstromen en zo ter plekke te mengen. Zo kan er bijvoorbeeld een combinatie van drijfmest, mineralenconcentraat en water worden gemaakt.
Bron: Boerderij Vandaag, 05/03/2020
Publicatie: 05-03-2020