Bemester Groene Weide Meststof verder verbeterd

In het project 'Kunstmestvrije Achterhoek' wordt geprobeerd zo veel mogelijk nutriënten uit de eigen regio te gebruiken voor de groei van de gewassen. Dit onder de naam Groene Weide-meststof. Slootsmid Mesttechniek heeft hiervoor een speciale machine ontwikkeld. Nu heeft men een aantal aanpassingen doorgevoerd, waarmee de GWM nóg efficiënter kan worden toegediend.

De bemester is door Slootsmid aangepast met speciaal voor de GWM ontwikkelde bolle schijven. Dit zijn schijven van circa 250 mm die voorzien zijn van een kleine verdikking. De bolle schijven trekken sleufjes in het land die niet breder zijn dan voorheen, maar wel dieper. Dankzij de nieuwe techniek wordt de GWM beter opgenomen en de emissie bij het bemesten sterk teruggedrongen.

Uitstroombuis
De bolle schijven zijn bevestigd aan het 12 meter brede frame van de bemester. Een nieuw type uitstroombuis zorgt ervoor dat grotere doseringen rustiger en nauwkeuriger in het gemaakte sleufje aan te brengen zijn. Daarnaast is, in samenwerking met Agrometius, de hoeveelheidsregeling aangepast, waarmee de totale capaciteit van de machine is verhoogd. De nieuwe bemester is uitgevoerd met 12 secties, die volledig GPS-gestuurd zijn.

Gebruiksgemak
Ook het gebruiksgemak is niet vergeten. Zo is de machine voorzien van een volledig geautomatiseerde vetsmering, een automatische schijven-afscherming, een trekhaak en een snelwisselbok. Kortom: de nieuwe bemester is een machine waarin alle ervaringen van de afgelopen jaren zijn meegenomen.

Kunstmestvrije Achterhoek

Begin 2018 is het project Kunstmestvrije Achterhoek van start gegaan. Dit project loopt tot en met 2021 en kan rekenen op brede steun van zowel overheden, de agrarische sector als het bedrijfsleven en de samenleving. Het belangrijkste doel van het project is het verduurzamen van de bemestingspraktijk door het gebruik van regionale herwonnen nutriënten. Het is een erkende pilot in het huidige mestbeleid.

 

Bemester Groene Weide Meststof verder verbeterd
Auteur: Jan Roefs
Bron: Kunstmestvrije Achterhoek
Publicatie: 28-02-2020