Hoger droge stofgehalte in kalvergier bemoeilijkt verwerking bij Stichting Mestverwerking Gelderland

Het aandeel droge stof in kalvergier neemt toe en daardoor is de Stichting Mestverwerking Gelderland genoodzaakt om technische aanpassingen te doen om de kalvergier goed te kunnen blijven verwerken. De stichting verwerkt kalvergier op locaties in Ede, Stroe, Putten en Elspeet. In Ede en Stroe mag jaarlijks 210.000 ton worden verwerkt en in Putten en Elspeet 180.000 ton per jaar. In totaal is er capaciteit om 780.000 ton gier per jaar te verwerken en daarvan wordt op dit moment 700.000 ton benut.
De sterk veranderde samenstelling van de kalvergier vraagt aanpassingen aan de installaties. Bij het ontwerp en de realisatie van de mestverwerkingsinstallaties is ooit rekening gehouden met een droge stofpercentage van 2%. In de vleeskalversector is het aandeel ruwvoer in het rantsoen de afgelopen jaren toegenomen. Een gevolg daarvan is dat het percentage droge stof in kalvergier is toegenomen tot bijna 5%.

Welke technische aanpassingen worden doorgevoerd, wil zaakvoerder Herbert van Veen van de Stichting Mestverwerking Gelderland niet kwijt. Ook over de kosten die daar mee gemoeid zijn laat hij zich niet uit. In 2020 betalen kalverhouders voor de mestverwerking 15 euro per ton kalvergier bij gemiddeld 4,8% droge stof. Dat is exclusief btw en transport en inclusief bemonstering en analyse. In 2019 betaalden kalverhouders 16,40 per ton bij gemiddeld 4,5% droge stof.
Bron: Boerderij Vandaag, 13/02/2020
Publicatie: 13-02-2020