'Mestverwaarding betekent werken aan vermindering van verliezen'

Ruwe mest is een mengsel van nutriënten. Alleen al door mest te scheiden in een dunne en dikke fractie zijn voordelen te behalen. De dunne fractie is anorganisch en werkt sneller en bevat kalium. De dikke fractie bevat meer organische stof en werkt langzamer en die moet je misschien op een ander moment en op een andere manier aanwenden. Dit is weliswaar een kosten-batenafweging, maar hoe secuurder de meststoffen en de bemesting, hoe lager de verliezen worden en hoe hoger het landbouwkundig nut, aldus directeur Jan Roefs van het Nederlands Centrum voor Mestverwaarding (NCM).
Het NCM is met een aantal partijen een project in Polen gestart. Daar is de helft van de gronden arm tot zeer arm aan fosfaat en kalium. Doel van dit project is om daar de bodem te versterken met mest uit Nederland. Er is een samenwerking opgezet met de ambassade in Polen en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De rol van het NCM is aanspreekpunt, bemiddelaar en inspirator.

Roefs vindt het niettemin lastig om in te schatten hoe de mestverwerking in Nederland er over 5 jaar uit ziet. Het is onduidelijk hoeveel bedrijven en dieren en bedrijven er dan zijn. Dat heeft zeker zijn gevolgen. Daarbij vermoedt hij dat de schaalvergroting in de varkenshouderij zal doorgaan. Daarmee zal er vaker bewerking of verwerking bij het varkensbedrijf zelf plaatsvinden. De NCM-directeur hoopt dat er in 2025 zowel voor de dikke als de dunne fractie vooruitgang is geboekt om die beter tot maatschappelijke en economische waarde te brengen. Het maatschappelijke deel uit zich in minder verliezen.
Bron: Nieuwe Oogst, 28/12/2019
Publicatie: 31-12-2019