Monstername-infrastructuur voor mestkeldergassen aangelegd in 2 melkveestallen

Ingenieursbureau Tauw is in opdracht van FarmGasLive gestart met het aanleggen van een monstername-infrastructuur in 2 melkveestallen, waarmee gedurende een jaar de concentraties van mestkeldergassen gemeten worden. Verhoogde concentraties van mestkeldergassen kunnen namelijk tot explosies in stallen leiden. FarmGasLive voert het project samen uit met CLM Onderzoek en Advies, Monteny Milieu Advies en Wageningen University & Research, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
In het voorjaar van 2019 deed zich een explosie voor in een stal in Markelo. Daarbij kwamen 22 koeien om het leven, waarvan er 16 direct in de mest verdronken doordat de emissiearme vloer instortte. Uit een onderzoek van de Omgevingsdienst Twente blijkt dat de explosie kon ontstaan als gevolg van specifieke omstandigheden, die echter niet zeer bijzonder waren. Door de verplichting van emissiearme vloeren in nieuwe stallen, is er mogelijk een grotere kans dat methaangas zich ophoopt door gebrek aan natuurlijke ventilatie. Daardoor kan het risico op een explosie of ontbranding toenemen. Ook wordt in moderne stallen meer techniek en procesautomatisering toegepast, wat de kans op oververhitting of kortsluiting verhoogt.

In het kader van een kelderlucht-meetproject heeft FarmGasLive Tauw gevraagd om voor 2 melkveestallen een monstername-infrastructuur op te zetten die de concentraties mestkeldergassen in kaart brengt: één voor een melkveestal met een emissiearme mestkeldervloer en één voor een melkveestal met een traditionele mestkeldervloer. Voor beide stallen worden 8 meet-aanzuigpunten ontwikkeld die in de mestkelder worden geplaatst.

Elk meet-aanzuigpunt bestaat uit een beschermende leiding van hoogwaardig RVS 316 metaal die zich net boven het mestkelderoppervlak in de mestkelder bevindt en is aangesloten op een teflon-leiding via een hoog capaciteit filter. De teflon leiding wordt aan staalkabels in de stal opgehangen. Elk monsternamepunt wordt naar dezelfde locatie buiten de stal geleid. Gedurende een jaar wordt de mestkelderlucht via een bemonsterlucht-schakelsysteem en een pomp aangezogen en van daaruit continu geanalyseerd op methaan, ammoniak en waterstofsulfide.
Bron: Tauw, 05/12/2019
Publicatie: 10-12-2019