'Nederland moet gerecycled fosfaat uit rioolslib exporteren'

Het sluiten van de nutriëntenkringloop gaat voor fosfaat gemakkelijker dan voor stikstof. Maar het extra gerecyclede fosfaat uit rioolslib moet Nederland vanwege het mestoverschot exporteren. Dat zei ir. Wim van Dijk, onderzoeker bodem- en nutriëntenmanagement van Wageningen University & Research tijdens de themadag Bemesting Akkerbouw van de Commissie Bemesting Akkerbouw Vollegrondsgroenten in Nijkerk.
De helft van het fosfaat dat via voedsel de stad ingaat, komt er via het riool weer uit. De nutriënten die terechtkomen in het riool gaan in Nederland verloren, omdat het slib wordt verbrand en de as in de wegenbouw en betonmaterialen terechtkomt. Dat is nodig omdat het koper- en zinkgehalte van het slib in Nederland te hoog is. zuiveringsslib mag niet in de land- en tuinbouw worden ingezet vanwege het hoge gehalte aan koper en zink.

Waterschappen kunnen een groot deel van het fosfaat uit het rioolslib terugwinnen en het aanbieden als grondstof voor de productie van kunstmest. Het gerecyclede fosfaat moet vanwege het Nederlandse mestoverschot wel worden geëxporteerd. Ook mag de recycling niet te veel energie kosten. De Wageningse onderzoeker ziet ruimte om meer stikstof uit dierlijke mest te halen en de producten te gebruiken als kunstmestvervangers. De huidige producten zijn daar niet altijd geschikt voor. De ruimte wordt ingeperkt door het fosfaat. Er zijn volgens hem nieuwe projecten nodig die betere eindproducten van mestbewerking opleveren.
Bron: Nieuwe Oogst, 07/12/2019
Publicatie: 10-12-2019