'Verdund uitrijden van mest gaat meer kosten dan 1,50 tot 2,00 euro per kuub'

Het Landbouw Collectief ziet in het uitrijden van mest die verdund is met water een belangrijke maatregel om op korte termijn de emissie van ammoniak omlaag te brengen. Loonwerker Laurens te Riet uit Haaksbergen plaatst daar kanttekeningen bij. Hij werkte mee aan onderzoek binnen het project Vruchtbare Kringloop Overijssel waarin het loonbedrijf verdunde mest uitreed. Hij denkt dat het in de praktijk veel meer gaat kosten dan 1,50 euro tot 2,00 per kuub extra, zoals door het Landbouw Collectief wordt ingeschat.
Te Riet beschikt over doorstroommeters en NIRS-apparatuur op zijn bemester. Daarmee is hij in staat om exact te registreren hoeveel mest er wordt uitgereden en welk samenstelling deze mest heeft. In de pilot in Twente werd bij bij 2 melkveebedrijven verdunde mest uitgereden. Een app ontwikkeld door het bedrijf Dynalink uit Enschede voorzag de loonwerker van informatie over de weersomstandigheden waarbij het optimaal was om mest uit te rijden.

Uit de opbrengstgegevens bleek dat de weersomstandigheden bij het mest uitrijden veel effect hebben bij de stikstofbenutting. Als de weersomstandigheden wat minder gunstig zijn heeft het verdunnen meer invloed op de ammoniakvervluchtiging. Te Riet merkt op dat de kosten voor mest uitrijden behoorlijk stijgen als de beste weersomstandigheden afgewacht moeten worden. Overuren, uren 's avonds en 's nachts zijn duurder. Daarnaast merkt de loonwerker op dat er niet altijd voldoende water beschikbaar is om mest te verdunnen. Als daar apart putten voor geslagen moeten worden lopen de kosten snel op.

Met gebruik van NIRS kan de benutting van de mest verder worden verbeterd door bijvoorbeeld plaatsspecifiek te bemesten. Te Riet merkt echter nog niet dat daarvoor al veel interesse bestaat bij veehouders. De extra kosten wegen voor veel melkveehouders nog niet op tegen de baten die ze er van verwachten.
Bron: Vee & Gewas, 07/12/2019
Publicatie: 09-12-2019