Belgische biogasproducenten willen digestaat opwaarderen

Op de laatste dag van het congres MauREsource op 27 en 28 november in het Belgische Hasselt zijn twee mestverwerkingsinstallaties bezocht. Er waren excursies naar Arbio in Arendonk en Biogas Bree in Bree. De twee bedrijven vergisten mest en zoeken daarbij naar nieuwe technieken om het digestaat tot waarde te brengen.
Arbio exploiteert een biogasinstallatie in Arendonk. De vergisters worden jaarlijks gevoed met 55.000 ton mest en 35.000 ton afval van de voedingsindustrie. Het bedrijf won in 2019 de Ivan Tolpe Prijs voor innovaties in mestverwerking met het NPirriK project. In dit project wordt het digestaat in verschillende stappen behandeld, inclusief een terugwinningsstap voor nutriënten gebaseerd op membraanfiltratie. De mineralenconcentraat, momenteel niet erkend als kunstmest, wordt gemengd met de dikke fractie van digestaat om kunstmestkorrels te produceren met een hogere verhouding stikstof en fosfaat. Hiermee wordt er beter voldaan aan de verwachtingen van de akkerbouwer en fruittelers. Het overblijvende permeaat van de omgekeerde osmose kan gebruikt worden als irrigatiewater.

Biogas Bree exploiteert een biogasinstallatie waarbij het bedrijf varkensmest ontvangt van varkensboeren in een straal van 20 kilometer rond Bree. De mest is 30% van de totale hoeveelheid input die jaarlijks wordt verwerkt. Alle dierlijke mest wordt in een aparte lijn behandeld, naast de anaerobe vergisting van organisch biologisch afval. De verwerkingscapaciteit bedraagt 85.000 ton per jaar. De warmte van de WKK wordt gebruikt om de mest te verdampen en om het digestaat te drogen.

Biogas Bree is op zoek naar nieuwe technologieën voor de terugwinning van nutriënten. Tijdens het bezoek werd meer informatie gegeven over de geplande wervelbeddroger en een granulatieproces waarin het bedrijf wil investeren. Dit biedt nieuwe marktmogelijkheden voor het behandelde digestaat. Biogas Bree is ook betrokken in het UNIR project, waarbij wordt gezocht naar de doorbraak van ammoniumsulfaat, afkomstig van chemische luchtwassers op digestaat drooginstallaties en varkensstallen, als vervanger voor kunstmest. Dit wordt verwezenlijkt door centrale opslag, homogenisatie, filtratie en optimalisatie van de toepassingstechnieken.
Bron: Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking, 06/12/2019
Publicatie: 09-12-2019