Blue Sphere kan door met bouw van vergister in Sterksel

Voor de mestvergister die in het Brabantse Sterksel wordt gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Blue Sphere is de vergunning voor de Wet op natuurbescherming nog niet helemaal rond. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de fractie van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Noord-Brabant. Gedeputeerde Staten zien geen reden om op dit moment een bouwstop op te leggen.
Op het voormalige terrein van Reiling in Sterksel bouwt Blue Sphere 11 silo's van 15 meter hoog. Het Amerikaanse bedrijf investeert 30 miljoen euro om straks mest, gras en andere co-producten te kunnen vergisten. Per uur moet de installatie 3000 kuub biogas gaan leveren. Voor de verwachte gasproductie kan Blue Sphere de komende 13 jaar in totaal 152 miljoen euro overheidssubsidie krijgen via de regeling SDE+. Maar dan moet die productie wel voor eind volgend jaar op gang gekomen zijn. Na 13 jaar wordt bekeken of de vergisting wordt voortgezet. Op het terrein werken al verschillende bedrijven aan het recyclen van reststoffen.

De vergunningssituatie bestaat uit een reeks beschikkingen en meldingen, laat het Brabantse college weten. In een revisievergunning Wabo, verleend in november 2006 was in de aanvraag opgenomen dat organische reststoffen en dierlijke mest vergist worden. In september 2012 is een veranderingsvergunning Wabo verleend. In deze aanvraag is opgenomen dat dierlijke mest en biomassa geaccepteerd mogen worden. De vergunning voor de Wet op natuurbescherming is verleend in april 2013. Er is onder andere vergunning verleend voor mestvergisting. In september 2015 werd een veranderingsvergunning Wabo verleend onder andere voor het scheiden van mest in de ontvangsthal en het verruimen van de doorzetcapaciteit van mest. In september werd tevens een Wabo-vergunning verleend voor het wijzigen van de vergistingsinstallatie en het oprichten van bijbehorende bouwwerken. Alle vergunningen zijn onherroepelijk.

In het besluit van april 2013 is een natuurtoets uitgevoerd en is vergunning verleend. Deze vergunning sluit niet helemaal aan bij de nu ontwikkelde activiteiten. Dat betekent dat er een nieuwe aanvraag binnen de Wet op natuurbescherming gedaan moest worden. Vanwege de onvolledigheid van gegevens heeft het Brabantse college om aanvullingen gevraagd. Deze aanvraag en aanvullingen moeten nog beoordeeld worden en getoetst aan de Beleidsregel Natuurbescherming die op 11 oktober 2019 inwerking is getreden. De Wabovergunningen voor het bouwen en milieu zijn onherroepelijk. Dat het bedrijf is begonnen met de bouwactiviteiten voordat de vergunning voor de Wet op natuurbescherming is verleend betekent dat de onderneming een risico neemt. Het bevoegd gezag kan in een dergelijk geval handhaven.
Bron: Provincie Noord-Brabant, 02/12/2019
Publicatie: 03-12-2019