'Financiers eisen langlopende mestleveringscontracten'

Voor de financiering van mestverwerkingsinstallaties leggen initiatiefnemers vaak leveringscontracten van wel 10 jaar aan boeren voor. Een termijn waar varkenshouders nogal tegen aanhikken. Volgens John Horrevorts van Zitta Biogas Chemelot is mestverwerking op grote schaal alleen te financieren als de aanvoer van mest verzekerd is via langlopende contracten.
Op het Chemelot terrein in Sittard-Geleen gaat Zitta Biogas Chemelot samen met kunstmestfabrikant OCI een biogasinstallatie realiseren. Medio 2020 start de bouw zodat deze eind 2021 of begin 2022 in gebruik genomen kan worden. De installatie gaat op jaarbasis 700.000 ton mest verwerken, zowel dikke fractie als drijfmest.

Het opgewekte biogas wordt gemengd met aardgas en is bestemd voor de productie van kunstmest door OCI. De beschikbare restwarmte wordt gebruikt om het digestaat te drogen tot mestkorrels. Deze kunnen worden geƫxporteerd waarbij ze in containers via een naburige haven worden verscheept.

Het tarief voor de aanvoer van mest en dikke fractie bedraagt 16 euro per ton exclusief transport- en bemonsteringskosten. Met de tariefstelling wil Zitta Biogas Chemelot de aanvoer van dikke fractie te stimuleren. Daarnaast kost het transport tussen 6 en 8 euro per ton. Daarmee komt het totale tarief uit op 22 tot 24 euro per ton, exclusief bemonsteringskosten.
Bron: Pigbusiness, 24/11/2019
Publicatie: 25-11-2019