In 2017 werd 17,8 miljoen ton mest vervoerd in Vlaanderen
De Vlaamse Mestbank volgt de meststromen vanuit, naar en binnen Vlaanderen. In 2017 werd met 17,8 miljoen ton dierlijke en andere meststoffen vervoerd over openbare wegen. Het merendeel van de transporten vertrekt op een landbouwbedrijf, en doet een landbouwer zelf met zijn tractor. Andere transportroutes vertrekken bij de verwerkingsinstallaties, aanbieders buiten Vlaanderen en mestverzamelpunten. Schakelt een landbouwer een erkend mestvoerder in, dan worden er transportdocumenten ingevuld en kan de Mestbank alles volgen via AGR-GPS.
Van de in 2017 vervoerde dierlijke mest en andere getransporteerde meststoffen is 58% afkomstig van veehouderijbedrijven en 30% vertrok bij een mestverwerkingsinstallatie. In 6% van de transporten lag de aanbieder buiten Vlaanderen. Van de geregistreerde mesttransporten gebeurde twee derde door erkende mestvoerders met mestafzetdocumenten. Deze transporten worden door de Mestbank gevolgd via het AGR-GPS-systeem. De overige transporten betreft vervoer door geregistreerde verzenders met verzenddocumenten en burenregelingen. De afgelopen jaren zijn de getransporteerde hoeveelheden mest waarvoor een mestafzetdocument, verzenddocument of burenregeling opgemaakt werd toegenomen.
Circa 35% mest op eigen grond
Ongeveer één derde van de mestproductie valt onder de regeling ‘eigen mest op eigen grond’. Boeren die zelf mest uitrijden op eigen landbouwgrond, of dat door hun loonwerker laten doen, kunnen dit zonder doen transportdocument. De Vlaamse Mestbank registreert de hoeveelheid mest die vervoerd wordt binnen het principe ‘eigen mest op eigen grond’ niet, maar kan dit wel behoorlijk nauwkeurig inschatten. In 2017 voerden landbouwers in totaal 81 miljoen kilo stikstof en 41,4 miljoen kilo fosfaat af met geregistreerde transportdocumenten. Om te weten hoeveel ‘eigen mest op eigen grond’ er in omloop is, brengt de Mestbank dit in mindering van de totale dierlijke mestproductie. Zo wordt het gebruik van eigen mest op eigen grond ingeschat op 47,1 miljoen kg stikstof en 18,9 miljoen kilo fosfaat. Dit komt neer op 37% van de stikstofproductie en 31% van de fosfaatproductie in Vlaanderen.
Meer dan 30% buiten Vlaanderen
Naast de 37% van de dierlijke stikstofproductie die afgezet wordt op eigen landbouwgronden, gaat 32% naar percelen in Vlaanderen van andere boeren en wordt 31% buiten Vlaanderen afgezet. Deze laatste fractie omvat zowel de export van ruwe dierlijke mest als de afvoer van dierlijke mest naar mestverwerkingsinstallaties, afzet van verwerkte mestproducten buiten Vlaanderen en emissies van stikstofgas naar de lucht.
Zie voor meer informatie het Mestrapport 2018 van de Vlaamse Mestbank.
Bron:
VILT, 12/12/2018
Publicatie: 13-12-2018