Negentien melkveehouders willen gezamenlijk mest gaan vergisten in Wijnjewoude

De organisatie Wijnjewoude Energie Neutraal (WEN) werkt met 19 melkveehouders aan een plan om samen mest te vergisten. Het idee is om op de plek van de voormalige zuiveringsinstallatie in het Friese dorp een monovergister te realiseren. Hierin wordt jaarlijks 57.500 ton rundveemest verwerkt van melkveebedrijven in een straal van 2,5 kilometer rond de vergister. Ze krijgen hiervoor een vergoeding van een 1 per kuub en ontvangen het digestaat retour. De vergistingsinstallatie produceert jaarlijks 850.000 kuub biogas, dat ter plekke wordt opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Dit gas gaat op het bestaande gasnet.
De productie van de vergister is voldoende om in de toekomstige gasbehoefte van het dorp Wijnjewoude te voorzien, zonder dat de inwoners hun verwarmingsinstallatie hoeven aan te passen. De biogasinstallatie vergt een investering van 3 miljoen euro. WEN doet samen met de gemeente Opsterland een aanvraag voor een proeftuinsubsidie, bedoeld om te komen tot aardgasvrije wijken. Dat kan gaan om een bedrag van 1,5 miljoen euro.

Aanvankelijk was het idee om de mest via sleepslangen naar de vergister te transporteren. Dit blijkt niet realistisch. Het blijkt circa 1 euro per kuub duurder dan transport per vrachtauto. WEN bestudeert nu daarom toch de optie met inzet van vrachtwagens. Het gaat dan om 5 vrachtwagens per dag. Er wordt ook nog gekeken naar een alternatief plan met een stelsel van vaste leidingen door de grond.

Dagverse mest levert de hoogste productie van gas. Doel is om de mest minimaal eens per 14 dagen op te halen. Dat levert bij veehouders nog wel praktische problemen op met het oppompen van mest in een maar gedeeltelijk gevulde mestkelder. Daar wordt nu verder naar gekeken. De boeren krijgen het digestaat teruggeleverd. Door het digestaat voor transport te hygiƫniseren hoeft dat geen risico's voor de diergezondheid op te leveren.
Bron: Sa 24!, 21/11/2019
Publicatie: 22-11-2019