Brabantse regionale overheden werken aan nieuwe visie op mestbewerking
Bestuurders in noorden en het zuidoosten van de provincie Noord-Brabant willen samenwerken om het mestoverschot in de regio om te buigen van een probleem tot een kans. Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuwe Brabantse visie op mestbewerking. In het project werken gemeenten, provincie en de omgevingsdiensten samen aan manieren om van mest een waardevolle grondstof te maken, in plaats van een afvalproduct van de veehouderij. Hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen, is de komende maanden onderwerp van gesprekken en onderzoek. Het project is nog maar net van start gegaan. In het eerste kwartaal van 2019 moeten de eerste resultaten van het overleg naar buiten komen.
"We willen toe naar een situatie waarin de veehouderij onderdeel is van een circulaire landbouw die de kwaliteit van de bodem verbetert en geen negatieve impact heeft op mens, natuur en milieu. Mest is daarin een waardevolle grondstof die de vruchtbaarheid van landbouwgronden verbetert”, aldus burgemeester Hilko Mak van de gemeente Deurne die ook betrokken is bij het project.
Toegang tot data
Mak haalt de nieuwe Brabantse visie op mestbewerking ook aan in een brief die hij naar minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft gestuurd. In deze brief geeft hij ook aan hij als burgemeester van een agrarische gemeente nodig heeft om snel op te kunnen treden tegen illegale mestverwerking. De instrumenten om dit op te sporen schieten nu enorm tekort, aldus Mak. Hij roept Schouten op gemeenten toegang te geven tot de gegevens van andere overheidsinstellingen.
Koppelen van informatie
"De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) beheert een database met alle gegevens over mesttransporten. Als een gemeente vermoedt dat een agrariër illegaal mest verwerkt, dan moeten daarvoor eerst gegevens worden opgevraagd bij RVO.nl. Dat proces duurt weken. Het zou beter zijn wanneer gemeenten sneller of direct toegang zouden krijgen tot de gegevens. Dit geldt ook voor de erkenningen die de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit uitgeeft voor mestbewerking. Wij hebben geen inzicht in die gegevens. Terwijl een ondernemer misschien helemaal geen installatie mag hebben op zijn locatie. Een koppeling van deze gegevens is van groot belang om misstanden vast te stellen", aldus Mak.
Bron:
Eindhovens Dagblad, 12/12/2018
Publicatie: 12-12-2018