NEN denkt mee over toepassing NIRS binnen Meststoffenwet

Een essentieel onderdeel van de Meststoffenwet is de verantwoording van fosfaat en stikstof in dierlijke mest. Het huidige systeem is gevoelig voor onregelmatigheden maar ook intensief en tijdrovend. Met het oog op de toekomst wordt er in een consortium van koplopers uit overheidsinstellingen, kennisinstellingen, laboratoria, brancheverenigingen en fabrikanten gewerkt aan Nabij Infra Rood Spectroscopie (NIRS). Ook het normeninstituut NEN is bij dat overleg betrokken. De implementatie van een nieuwe technologie 'NIRS' biedt tijdwinst en meer zekerheid voor de toekomst.
Tot op heden moet er minimaal een keer bij het laden óf bij het lossen van de mest handmatig een monster worden genomen om het fosfaat- en stikstofgehalte te bepalen. Dit wordt vervolgens geanalyseerd in specifiek geaccrediteerde laboratoria en doorgegeven aan de Nederlandse overheid. Een consortium van koplopers uit overheidsinstellingen, kennisinstellingen, laboratoria, brancheverenigingen en fabrikanten werkt aan NIRS, een methode waarbij real-time de mestsamenstelling op het transportvoertuig wordt geanalyseerd. Hierdoor kan de lading mest binnen een paar minuten gecontroleerd en vrijgegeven worden.

Deze real-time informatie zorgt niet alleen voor tijdwinst, maar vermindert ook de administratieve lasten en vergroot de betrouwbaarheid van de informatie doordat deze direct vanaf het transport voertuig wordt vrijgegeven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Bovendien kan er via precieze data bepaald worden hoeveel mest er per op een perceel nodig is.

Afgelopen week is het consortium samen met NEN bij elkaar gekomen om te bepreken waarom het belangrijk is deze NIRS techniek toe te passen. Ook zijn de uitdagingen en discussiepunten geïdentificeerd, zodat daadwerkelijke stappen worden gezet naar een toekomstbestendige landbouw. NEN faciliteert deze discussies en zorgt dat er afspraken worden gemaakt over de techniek, maar ook de nieuwe data infrastructuur die nodig is om NIRS toe te passen bij de analyse van dierlijke mest. Ondernemers die hier over mee willen praten kunnen contact opnemen met Gillian Herpers, consultant Agrofood & Consument bij NEN, telefoon: 015-2690351 of e-mail afc@nen.nl.
Bron: NEN, 14/11/2019
Publicatie: 14-11-2019