Mestverwerking ontwikkelt zich minder snel dan waarop coalitie Vitale Varkenshouderij hoopte

Mestverwerking is een belangrijk element in het Actieplan Vitale Varkenshouderij. Door meer mest te verwerken en nieuwe technieken toe te passen zou er meer mest kunnen worden afgezet. Bart Verhees, portefeuillehouder Mest bij de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), constateert dat de mestverwerking zich niet zo snel heeft ontwikkeld als waarop enkele jaren geleden werd gehoopt. Volgens hem komt dat doordat een aantal initiatieven failliet is gegaan en dat de bouw van een paar grote installaties is vertraagd, maar ook omdat varkenshouders terughoudend zijn om langjarige contracten met mestverwerkers af te sluiten.
Er zijn op dit moment een paar grote installaties in aanbouw, maar een aantal loopt door allerlei bezwarenprocedures vertraging op. Greenferm in Apeldoorn kan waarschijnlijk volgend jaar starten, maar Twence in Twente loopt vertraging op door een procedure van gemeente Borne. Ook het al langlopende initiatief Mace in Oss en de biomineralenfabriek in Roosendaal hebben met bezwaren te maken waardoor deze nog niet van de grond zijn gekomen.

Nieuwe technieken en innovaties zijn volgens Verhees hard nodig om het mineralenoverschot in Nederland weg te werken. Als die technieken goed functioneren, kan een deel van de mest dichter bij huis worden afgezet. Dit past goed in de kringloopvisie van het kabinet. Mest die verder weg wordt afgezet, moet eerst bewerkt worden. Daar spelen de nieuwe verwerkingstechnieken ook een grote rol bij. Zo kan straks ook de prijs voor mestafzet omlaag.

Een ander probleem vormen volgens Verhees de de vervangende verwerkingsovereenkomsten waarin een varkenshouder de plicht voor de bewerking van mest overdraagt aan een ander. Dat systeem werkt niet goed en brengt weinig op. De coalitie Vitale Varkenshouderij vraagt zich af of het verwerken van het mineralenoverschot beter centraal kan worden aangestuurd. Daar wil de Producentenorganisatie Varkenshouderij met varkenshouders over in gesprek.
Bron: Pigbusiness, 11/11/2019
Publicatie: 13-11-2019