Purative: mestvergisting op basis van algen
Hoe kan de Nederlandse veeteelt het mestoverschot de baas en de uitstoot van stikstof beperken? De emoties rond de voorgestelde krimp van de veestapel zijn zo groot, dat de andere denkrichting – technologische ontwikkeling – de laatste weken een beetje ondergesneeuwd raakt.
Juist op dat gebied is in Helmond een veelbelovend project geboren. Het jonge bedrijf Purative Netherlands ontwikkelt een mestvergister die volgens de onderneming ‘verbluffende resultaten’ in zich heeft. ,,Dit kan een enorme bijdrage leveren aan de oplossing voor het probleem dat we in Nederland hebben”, zegt directeur Stef van Gorp.
Purative Netherlands is een samenwerking tussen Van Gorp en zakenpartner Jim Pura, tevens de naamgever van het bedrijf. Hun nieuwste product is een vergister die werkt met bacteriën uit een specifieke algenstam. Het concept is uitgedacht door de Sloveense microbioloog Goran Djordjic, die er recent nog een prestigieuze prijs mee won in Engeland. Purative Netherlands heeft in grote delen van de wereld het exclusieve recht om deze bruine alg te gebruiken.
Effectiever
De monovergister van Purative is straks sneller én effectiever dan vergisters die tot nu toe op de markt zijn. ,,Een normale monovergister doet vijftig dagen over het proces”, vertelt Gert-Jan Roefs, die als adviseur aan het project verbonden is. ,,Dit systeem doet het in slechts zes dagen en zonder noemenswaardige uitstoot. Een enorm verschil.”
Daarnaast is de ‘output’ – de producten die uit de vergister komen - bijzonder hoog, stellen de ondernemers. ,,Als er dagelijks vijftig kuub mest ingaat, komt er 2650 kuub hoogwaardig biogas uit. Met een methaangehalte van minimaal 75 procent, waardoor het gas op het net kan worden geïnjecteerd.” Het restproduct (het zogenoemde restdigestaat) is twee ton droge organische meststof. Van Gorp: ,,Dat is een prima vervanger van kunstmest en bijvoorbeeld heel geschikt voor de precisielandbouw. De prijs voor deze meststof is momenteel 800 tot 1000 euro per ton. Dat levert dus direct een verdienmodel op voor de boer.”
Een van de grootste voordelen van het Purative-systeem is dat nieuwe stallen geen mestkelders meer nodig hebben. De mest gaat niet stapsgewijs, per bepaalde hoeveelheid, maar in een continue stroom door de vergister en hoeft dus niet meer onder de stal opgeslagen te worden. Roefs: ,,Als je bij de bouw van een nieuwe stal geen mestkelders nodig hebt, scheelt dat twee derde in de kosten. Ook heb je geen ammoniakuitstoot meer.” Van Gorp: ,,Complexe vloersystemen zijn niet meer nodig. De stalvloer hoeft alleen maar vloeistofdicht en antislip te zijn.”
Proefmodel
Voor de goede orde: de resultaten van de nieuwe vergister zijn nu nog theoretisch. De vergister is er immers nog niet. Van Gorp, Pura en Roefs zijn op zoek naar een investeerder of een subsidieverlener om een miniversie van de vergister op te bouwen, als een soort proefmodel. Er is contact met overheden, maar een subsidie verkrijgen is op dit moment moeilijk. Door de stikstofimpasse en de onduidelijkheid over de regels zitten de partijen voorlopig even op de handen, zegt Roefs. ,,De huidige situatie vertraagt, terwijl wij snel verder willen. We zouden eigenlijk binnen een aantal weken met de bouw van de eerste vergister willen beginnen.”
De vergister is compact en kan straks gewoon een plaatsje krijgen op het erf van de boer. Purative richt zich in eerste instantie op de melkveehouderij. Om het systeem rendabel te maken, is een bepaalde schaalgrootte noodzakelijk; ongeveer 850 koeien. Van Gorp: ,,Zo’n grote bedrijven zijn er niet veel in Nederland. Maar de koeien hoeven niet op één bedrijf te staan. De toepassing van de specifieke algen maakt het mogelijk om meerdere kleinere locaties te koppelen en de mest te verpompen via ondergrondse leidingen.”
Er zijn contacten in de gemeenten Oss en Boekel om een systeem in te richten. In beide gemeenten heeft een aantal boeren zich geïnteresseerd getoond. De ondernemers zijn overtuigd dat hun innovatieve vergister straks iedereen zal overtuigen. Roefs: ,,Als ie eenmaal staat en draait, kan het snel gaan.”
