MW Technologies verwacht in 2020 drie mestverwerkingsinstallaties operationeel te hebben

Directeur Arjan Mensink van het bedrijf MW Technologies uit Tubbergen verwacht in 2020 op 3 varkensbedrijven een mestverwerkingsinstallatie te hebben geplaatst gebaseerd op scheiding, compostering en ultrafiltratie van mest. Op het bedrijf van varkenshouder Klaas Mijnheer in het Overijsselse Rouveen wordt al enige tijd met de installatie geëxperimenteerd. Daarnaast wordt gebouwd aan een installatie voor een varkensbedrijf met 10.000 varkens in Ommen en verwacht Mensink begin volgend jaar te kunnen starten met de bouw van een verwerkingsinstallatie op een bedrijf in het Brabantse Beers.
De MTS2102 van MW Technologies filtert alle aanwezige fosfaten, stikstof en kalium uit de drijfmest. In het hele proces worden geen chemicaliën en vlokmiddelen toegediend. Het bedrijf uit Tubbergen heeft een eigen mestscheider ontwikkeld die gebruik maakt van een trommelcentrifuge. De dunne fractie gaat naar een waterafscheider. Via een microfilter worden daarmee de nog aanwezige hele kleine vast deeltjes uit de dunne fractie gehaald. De vaste deeltjes die via het microfilter verwijderd worden gaan weer terug naar de trommelcentrifuge. De dikke fractie wordt gecomposteerd en verwerkt tot droge mestkorrels.

De gefilterde dunne fractie wordt via omgekeerde osmose verder ontdaan van de nog aanwezige zouten. Er resteert een concentraat dat vooral kalium en stikstof bevat. Dit concentraat ondergaat eventueel dan nog een behandeling zodat het stikstofgehalte verder geconcentreerd wordt. Via een ionenwisselaar en filters wordt het effluent nog verder ontdaan van de nog aanwezige ammoniumstikstof tot er nog helder water resteert dat geloosd mag worden op het openbare waternetwerk na het verlenen van de lozingsvergunning, maar dat ook geschikt is om te benutten als proceswater binnen het eigen bedrijf of voor het beregenen van eigen grond.
Bron: Boerderij Vandaag / MW Technologies, 25/10/2019
Publicatie: 05-11-2019