Opinieartikel: regelgeving botst met doel om te komen tot kringlopen
De auteurs schrijven in het artikel 'Circulaire economie en het hergebruik van grondstoffen - de casus fosfaat', dat is gepubliceerd in Landwerk, dat de term 'kringlooplandbouw' weliswaar zeer nadrukkelijk wordt genoemd in het beleid, maar dat de regelgeving hierbij achterloopt.
De Nationale Omgevingsvisie kiest voor kringlooplandbouw in plaats van de gangbare lineaire landbouw. Ook de landbouwvisie van minister Schouten luidt een transitie in naar kringlooplandbouw.
Zoals minister Schouten in 2018 stelt in de landbouwvisie: “Het moet dus anders: van voortdurende verlaging van de kostprijs van producten naar voortdurende verlaging van het verbruik van grondstoffen. Die omschakeling is mogelijk.”
Efficiënt omgaan met grondstoffen houdt onder meer in hergebruik van grondstoffen waar mogelijk. Een grondstof die erg belangrijk is voor de landbouw, de voedselvoorziening én de economie is fosfaat. Niets groeit of bloeit zonder fosfaat. In 2014 heeft de Europese Commissie fosfaaterts toegevoegd aan de lijst met kritieke grondstoffen. We moeten dus zuinig met fosfaat omgaan en het zo veel mogelijk herwinnen en opnieuw gebruiken.
Hier wringt de schoen, want buiten het gebruik van dierlijke mest wordt fosfaat (met name uit humane bronnen) nergens hergebruikt. Sterker nog, nog steeds wordt er fosfaatkunstmest geïmporteerd en op de akkers gebracht.
Terwijl het landbouweconomisch beleid inmiddels in toenemende mate uitgaat van circulariteit, is
het recht, dus de wetgeving, met de Meststoffenwet voorop, nog steeds lineair en is ook toekomstige wetgeving (Omgevingswet) allerminst circulair. Beleid botst hier dus met recht. Juridische sturing zou in lijn met en ondersteunend voor financiële sturing moeten zijn. Een oplossing zou ook voor ons land een overkoepelende Grondstoffenwet kunnen zijn, zoals die reeds een kwart eeuw met redelijk succes in Nieuw-Zeeland geldt. Aldus de auteurs.
Het gehele artikel is te lezen via op deze site op LinkedIn