Noord-Deurningse veehouders voorzien bedrijf in Denekamp van biogas

In Noord-Deurningen leveren op dit moment 7 boerenbedrijven biogas aan een industrieel bedrijf en vervangen hiermee in eerste instantie 80% van de aardgasvraag. Het doel is om dit verder uit te breiden en te kijken of het verbruik in de toekomst 100% biogas kan worden. CCS Energieadvies heeft daarbij in opdracht van de Stichting Duurzaam Noord-Deurningen een biogashub ontwikkeld. In deze hub wordt per boerderij een vergister gebouwd, waarin de eigen mest vergist wordt tot biogas. Dit gas wordt via het collectieve leidingennet getransporteerd naar BYK Netherlands in Denekamp.
BYK Netherlands is een chemisch bedrijf en produceert additieven voor onder andere de verf- en kunststofverwerkende industrie. Voor de productie gebruikt BYK een stoomketel. Deze stoomketel is speciaal voor dit project omgebouwd, zodat de stoomketel nu zowel op biogas als aardgas kan draaien. BYK heeft een dual-fuel brander in de bestaande ketel geplaatst, waarmee volledig op biogas, aardgas of een mengsel van beide kan worden gestookt.

De volgende uitdaging is de meting van de warmte. De SDE+ -subsidie wordt gegeven op de warmte en deze dient dan ook zo nauwkeurig mogelijk gemeten te worden. Dit gaf aanzienlijke kosten voor de stoommeter. Daarnaast heeft de stoomketel bij BYK een erg wisselend verbruik. Om deze toch zo goed mogelijk van biogas te voorzien, is er gekozen om biogas te bufferen. In het gebied lag een oude leiding van de NAM. Deze is omgebouwd tot een buffer van ongeveer 8000 m3 biogas. Op deze wijze kan het profiel van BYK maximaal gevolgd worden en de verwachting is dat ongeveer 80% van het aardgas vervangen kan worden door biogas.
Bron: CCS Energieadvies, 18/07/2019
Publicatie: 29-07-2019