'Rendabiliteit van een pocketvergister is heel bedrijfsspecifiek'

Kleinschalige vergisting of pocketvergisting is een technologie waarmee bedrijfseigen biomassastromen worden vergist op het landbouwbedrijf. Het vergistingsproces vindt anaeroob plaats in een groot reactorvat bij een temperatuur van 37 tot 42 °C. Bij het vergisten wordt bijvoorbeeld runderdrijfmest omgezet tot biogas. Het biogas kan als hernieuwbare energiebron worden gebruikt in een WKK om elektriciteit en warmte te produceren. Het digestaat kan op het bedrijf als meststof worden gebruikt. De rendabiliteit van een pocketvergister is heel bedrijfsspecifiek, aldus Sander Vandendriessche van van het Belgische onderzoeksinstituut Inagro.
Een pocketvergister op een melkveebedrijf wordt dagelijks gevoed met mest. Een kubieke meter mest levert gemiddeld 32 m3 biogas. Eén m3 biogas levert 2 kilowattuur elektriciteit en 3 kilowattuur warmte, afhankelijk van het elektrisch en thermisch rendement van de motor. Een pocketvergister van 10 kilowatt kan zo per jaar netto tot 60.000 kilowattuur produceren. Hiervoor is mest nodig van circa 80 tot 100 koeien. Momenteel draaien er in België 92 installaties op rundermest. Hiervan draait de helft op meer dan 50% van de capaciteit. Ongeveer 20% van de installaties draait op 15 à 30% van de capaciteit en 30% ligt volledig stil.

Voor de stabiele werking van een mono-mestvergister op runderdrijfmest is een verblijftijd van minstens 30 dagen nodig. Als de installatie niet meer of onvoldoende gevoed wordt of als de temperatuur in de reactor te veel afwijkt, kan de biogasproductie snel stilvallen. Ook het mixen is zeer belangrijk. Gemiddeld vraagt de vergister circa 15 minuten per dag. De verse mest verzekert een vlotte vergisting die voldoende biogas oplevert om de installatie draaiend en uiteindelijk rendabel te houden. Het is aan te bevelen om het elektriciteitsverbruiksprofiel zo veel mogelijk af te stemmen op de elektriciteitsproductie van de vergister. De geproduceerde warmte kan nuttig gebruikt worden voor het opwarmen van het spoelwater of het drogen van gras.
Bron: Landbouwleven, 19/07/2019
Publicatie: 22-07-2019