Wageningen UR overweegt nieuw project om Kringloop organische stof én bodemweerbaarheid te bevorderen.
Achtergrond
Hergebruik van veilige organische materialen in de landbouw is een belangrijk voorwaarde voor het realiseren van kringloop landbouw. Dit project werkt aan: 1) benutting van mineralen uit reststromen, 2) verhoging bodemweerbaarheid tegen stress, en 3) verbeteren fysische bodemkwaliteit en watervasthoudend vermogen.
Voor een duurzame landbouw dient de bodemkwaliteit minimaal op peil gehouden te worden. Organische stof speelt hierbij een sleutelrol; het levert nutriënten, zorgt voor structuur, en is een belangrijke motor voor het bodemleven. Daarmee heeft organische stof ook invloed op bodemgezondheid en ziektewering van de bodem.
Tevens zijn er diverse organische materialen beschikbaar als zij- of reststromen vanuit diverse sectoren, waaronder organische meststoffen. De organische materialen verschillen in hun eigenschappen zoals afbreekbaarheid, C/N gehalte en minerale samenstelling, en beïnvloeden daarmee verschillende bodemfuncties (bodemvruchtbaarheid, bodemstructuur, bescherming tegen ziektes). Om de circulariteit te optimaliseren is het belangrijk om organische materialen met specifieke eigenschappen voor het juiste doel (bodemfunctie) te gebruiken.
Het project
In dit project wordt het belang van organische stof in de bodem voor ziektewering bepaald, en worden uiteenlopende typen organische materialen gekarakteriseerd en getest op hun effect op bodemkwaliteit. Hiermee wordt een wetenschappelijke basis voor de gerichte inzet van reststromen voor verschillende bodemfuncties opgebouwd. Met name op het gebied van ziektewering is in de ogen van de wetenschappers meer kennis nodig.
WUR wil graag een aantal bedrijven uitnodigen om hun reststromen te laten testen in het (lab- en veld-) onderzoek.
Aan de bedrijven wordt een bijdrage gevraagd: €2.500 per jaar voor een periode van vier jaar, en daarnaast een in kind-bijdrage.
Geïnteresseerden kunnen zich tot 1 augustus melden bij dr. Gerard Korthals.
