Decentrale overheden, LTO en NAJK presenteren stikstofvoorstellen

LTO Nederland, NAJK, het Interprovinciaal Overleg, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen presenteerden op woensdag 9 juli een gezamenlijk stikstofplan. Het is een belangrijke bouwsteen voor het startpakket van het kabinet. De initiatiefnemers zetten stappen in het terugdringen van de stikstofuitstoot. Hierdoor ontstaat er ruimte voor vergunningsverlening én natuurherstel.

In het voorstel staat dat alle sectoren een substantiële bijdrage leveren aan de daling van de stikstofdepositie, waarbij de land- en tuinbouw zich hard maakt voor een doelstelling van 42 tot 46% emissiereductie in 2035. De initiatiefnemers verbinden zich aan afrekenbare stikstofreductiedoelen op sector- en bedrijfsniveau.


Door doelen te stellen worden ondernemers die al veel hebben geïnvesteerd in de vermindering van stikstofuitstoot beloond. Agrarische ondernemers krijgen de tijd, de middelen en de ruimte om hieraan te voldoen, met een afrekenbaar tussendoel in 2030. Hiervoor zijn landelijke regelingen nodig om te kunnen innoveren, afschalen, verplaatsen of opkopen.  


Voor twee tot vijf zeer kwetsbare natuurgebieden komen er verplichte maatregelen. Voor de overige Natura 2000-gebieden geldt tot 2030 een vrijwillige aanpak. Levert dat onvoldoende op dan komen ook hier verplichte maatregelen in beeld. Ondernemers bepalen zelf hoe ze de doelen bereiken, bijvoorbeeld met innovaties zoals speciale stalvloeren die de urine en mest zo snel mogelijk van elkaar kunnen scheiden. 


In september volgt de tweede bouwsteen: een plan voor geborgd natuurherstel. Provincies brengen samen met de natuurbeheerders de komende periode in beeld welke aanvullende maatregelen en instrumenten hiervoor nodig zijn, zoals bijvoorbeeld op het gebied van hydrologie.  


De decentrale overheden benadrukken gezamenlijk dat er een geborgde stikstofaanpak nodig is om voor de lange termijn zekerheid en perspectief te bieden. De Unie van Waterschappen heeft vooral gepleit voor een geborgde stikstofaanpak met maatregelen die ook bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit en een robuust watersysteem.

Bron: Unie van Waterschappen, 10/07/2025
Publicatie: 10-07-2025