Biologisch aangezuurde rundveemest is geschikter voor vergisting

Het biologisch aanzuren van mest gevolgd door anaeroob vergisten van deze mest leidt tot een hogere biogasproductie in vergelijking tot reguliere mest. De mest blijft door het aanzuren vers en levert ook extra gas doordat er energierijk substraat in de vorm van melasse aan is toegevoegd. Door het aanzuren blijft het fosfaat in oplossing. Na mestscheiding komt dit fosfaat grotendeels in de dunne fractie terecht. Onderzoekers van NMI hebben verkend of dit mogelijkheden biedt om dit fosfaat geconcentreerd af te scheiden.

Het blijkt dat de verblijftijd in de vergister van de reguliere 35 tot 42 dagen is terug te brengen tot ongeveer 12 dagen voor zowel dunne fractie van aangezuurde mest  als aangezuurde mest. Daarbij worden gasproducties van  33 en 45 m3 per kuub gerealiseerd. Inclusief navergisting is dit nog ruim 20% hoger.  


Bestaande mono-mestvergisters met 5% toevoegvergunning kunnen zo door biologisch aanzuren extra mestvolumes vergisten. Bij aanschaf van nieuwe vergisters kan een 2 tot 3 maal kleinere vergister dan de huidige, gangbare vergisters volstaan. Dat betekent ook dat in bestaande mono-mestvergisters in principe een veel grotere hoeveelheid aangezuurde mest verwerkt zou kunnen dan nu het geval is.


NMI deed diverse proeven om via decanteren de neergeslagen fosfaat af te scheiden uit de dunne fractie en daarmee te concentreren. Maximaal was een concentratieverhoging met een factor 3,5 mogelijk. Het NMI wil graag aanvullend onderzoek naar mogelijkheden voor een sterkere verhoging van het fosfaatgehalte. Dat zou een gunstig effect hebben op de transportkosten bij export.


Meer informatie is te vinden in het rapport 'Snelle vergisting van biologisch aangezuurde rundveemest en fosfaatwinning uit digestaat'.

Bron: NMI Agro, 20/06/2025
Publicatie: 23-06-2025