Varkenshouders zijn terughoudend met tekenen contracten voor mestverwerking

Varkenshouders in Oost-Nederland blijken terughoudend om contracten af te sluiten met partijen die willen investeren in grootschalige mestverwerking. AgroGas in Varsseveld heeft 90% van de benodigde hoeveelheid mest gecontracteerd en Greenferm in Apeldoorn 80%, maar bij Twence dat wil investeren in een installatie in het Overijsselse Zenderen ligt nog maar bijna 30% van de totale capaciteit vast. Als begin 2020 nog niet 80% is ingetekend, gaat de bouw niet van start.
Greenferm wil in Apeldoorn jaarlijks 350.000 ton mest verwerken. Willem Berkhof, die vorig jaar 75% van de aandelen overnam van de te bouwen installatie, verbaast zich erover dat de sector zijn verantwoordelijkheid maar ten dele neemt. Hij merkt dat varkenshouders afgaan op de kortetermijnprijs voor mestafzet. "Nu ligt de prijs rond de 20 euro per kuub, terwijl dat vorig jaar zeker 25 euro was. Maar veehouders vergeten dat volgend jaar de fosfaatgebruiksnormen op bouwland van 50 naar 40 kilo gaan en op grasland van 80 naar 75 kilo." Dat gaat volgens Berkhof extra druk op de mestmarkt geven.

Voorzitter Linda Janssen van de Producentenorganisatie Varkenshouderij ziet ook dat veel varkenshouders vooral oog hebben voor de korte termijn. Grootschalige mestverwerking is volgens haar echter dringend nodig. "We hebben jarenlang gelobbyd en geroepen dat opschaling nodig is en dat overheden mee zouden moeten werken om de vergunningverlening op gang te krijgen. Nu zijn er goede initiatieven die de financiering en vergunningen rond hebben en lijken boeren niet thuis te geven. Als er niet op tijd genoeg mest is gecontracteerd, trekken banken hun financiering in", waarschuwt Janssen.

Wat volgens Berkhof ook meespeelt, is dat intermediairs zich regelmatig negatief uitlaten over mestverwerking. "Zij zijn bang werk te verliezen, maar ik ben ervan overtuigd dat er genoeg te transporteren blijft met de overige mestsoorten." Berkhof spreekt van een gezamenlijke verantwoordelijkheid. "Als veehouders een deel van de mest bij een verwerker vastleggen, daalt op termijn de prijs van mestafzet."
Bron: Nieuwe Oogst, 22/06/2019
Publicatie: 04-07-2019