NVWA: 'Renure is nu nog dierlijke mest'

Inspecteurs van de NVWA komen tijdens inspecties bedrijven en intermediairs tegen die gericht ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat winnen uit dierlijke mest met een stikstofkraker of een stikstofstripper. Deze meststof zou in de toekomst onder het Europees voorstel voor toelating van gebruik van verwerkte dierlijke meststoffen in de totale stikstofgebruiksnorm kunnen vallen. Zolang er nog geen besluitvorming over toelating van Renure door het Nitraatcomité heeft plaatsgevonden, telt de stikstof uit deze producten mee voor de gebruiksnorm dierlijke mest. Alle regels rondom gebruik, verhandelen en vervoer van dierlijke meststoffen blijven hierop van toepassing, benadrukt de NVWA.

Wanneer ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat, dat gericht gewonnen is uit dierlijke mest met een stikstofkraker of stikstofstripper, wordt afgevoerd van een bedrijf of een intermediaire onderneming is hierbij een rVDM vereist, zoals dit ook geldt voor het vervoer van andere dierlijke meststoffen. Ook de uitrijdregels van dierlijke mest volgens het Besluit activiteiten leefomgeving  zijn van kracht. Bij export van dierlijke mest moet er naast een rVDM ook een handelsdocument zijn opgemaakt en is een gezondheidsverklaring nodig waarmee wordt voldaan aan de Europese Verordening dierlijke bijproducten.


Binnen de huidige regelgeving is ammoniumsulfaat en ammoniumnitraat, dat gericht gewonnen wordt met een stikstofkraker of stikstofstripper uit dierlijke mest, geen kunstmest. Er gelden een paar uitzonderingen voor deelnemers aan de pilots 'Mineralenconcentraat' en 'Kunstmestvrije Achterhoek' en de publiek-private samenwerking 'Reinventing Circular Dairy Farming'. Alle regels rondom gebruik, verhandelen en vervoer van dierlijke meststoffen blijven hier wel van toepassing.


De NVWA maakt bij geconstateerde onjuistheden een rapport op dat kan leiden tot een sanctie.

Bron: NVWA, 13/05/2025
Publicatie: 14-05-2025