Temperatuur en pH hebben invloed op ammoniakemissiepotentieel van drijfmest

De temperatuur en zuurgraad van mest zijn van invloed op het ammoniakemissiepotentieel van drijfmest. Dat stellen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut, TNO, Universiteit Leiden, Dirksen Management Support en zelfstandig onderzoeker Peter Vanhoof op basis van metingen op 23 melkveebedrijven.

De metingen vonden plaats tussen oktober 2023 en januari 2025. In die periode werden 5 keer mestmonsters genomen waarbij de temperatuur, pH, het ammoniakemissiepotentieel en de totale ammoniakale stikstof werden bepaald. Ook werd twee keer de ammoniakemissie op het erf gemeten. 


De onderzoekers vonden een verband tussen het ammoniakemissiepotentieel en de temperatuur en pH in de drijfmest. Bij een hogere temperatuur en een hoger pH was ook het ammoniakemissiepotentieel van de drijfmest hoger. Het verband tussen het ammoniakemissiepotentieel in de drijfmest en de hoeveelheid gemeten ammoniak op het erf was niet goed vast te stellen. Mogelijk is dat te verklaren door verschillen in het stalmanagement en de uitvoering van de stal.


Verder konden de onderzoekers de vastgestelde variatie in totale ammoniakale stikstof, het ammoniakemissiepotentieel en pH niet verklaren uit factoren die samenhangen met het rantsoen. Wel lijkt dat bij de aanwending van mest met een hoger ammoniakemissiepotentieel op grasland ook een hogere emissie te geven. Dit bleek bij windtunnelproeven met mest van twee van de deelnemende bedrijven. Er zijn meer metingen nodig om dit te kunnen bevestigen.

Bron: Nieuwe Oogst, 13/05/2025
Publicatie: 14-05-2025