Britse wetenschappers halen cellulose uit rundermest
Cellulose is een van 's werelds meest gebruikte productiematerialen. Hoewel het organisch kan worden gewonnen, wordt het ook vaak synthetisch geproduceerd met behulp van chemicaliën. Drukspinnen is een productietechnologie die de krachten van druk en rotatie gelijktijdig gebruikt om vezels te spinnen uit een vloeibare zachte materie. Deze technologie werd in 2013 uitgevonden door een team werktuigbouwkundigen van University College London.
De wetenschappers onderzochten of het mogelijk was om de kleine fragmenten cellulose uit koeienmest, die overblijven van de planten die de dieren hebben gegeten, te extraheren en te verwerken tot cellulosematerialen van industriële kwaliteit. Het extraheren van de fragmenten uit mest was relatief eenvoudig met behulp van milde chemische reacties en homogenisatie, die ze vervolgens in een vloeibare oplossing veranderden. Toen ze probeerden de fragmenten om te zetten in vezels met behulp van spintechnologie onder druk, werkte dat niet.
Door vallen en opstaan kwamen de onderzoekers erachter dat het gebruik van een horizontaal in plaats van een verticaal vat met oppervlaktesproeiers en het injecteren van de vloeistofstraal in stilstaand of stromend water ervoor zorgde dat er cellulosevezels ontstonden. Vervolgens konden ze de consistentie van de vloeistof veranderen om andere vormen te creëren, zoals gaas, folie en linten, die elk verschillende productietoepassingen hebben.
De wetenschappers denken dat door rundermest nuttig te gebruiken voor celluloseproductie mogelijk een nieuwe inkomstenbron voor de veehouderij kan ontstaan. Ze willen op zoek naar mogelijkheden om samen te werken met melkveehouders om de technologie te benutten en op te schalen.
Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Harnessing cow manure waste for nanocellulose extraction and sustainable small-structure manufacturing' in Journal of Cleaner Production.