Vlaamse Mestbank houdt meer mesttransporten met GPS in de gaten

Vanaf 1 augustus moet transport van vloeibare dierlijke mest naar akkers in Vlaanderen door een erkend mestvoerder gebeuren wanneer het percelen betreft in een gebied van type 2 of 3 waar de waterkwaliteit ondermaats is. Deze nieuwe maatregel uit het zesde mestactieplan is bedoeld om mesttoediening op een voor het milieu risicovol tijdstip beter te kunnen volgen door middel van AGR-GPS. Ook mestafzet via burenregeling zal een landbouwer vanaf 2020 niet altijd meer met een eigen drijfmesttank kunnen uitvoeren. Ze zullen beroep moeten doen op een erkende mestvoerders die over AGR-GPS beschikken of moeten zelf een GPS-toestel aanschaffen.
In Vlaanderen zijn 750 erkende mestvoerders actief. Samen beschikken zij over 2.640 trekkende voertuigen en 2.875 drijfmesttanks die zijn uitgerust met AGR-GPS. In 2018 zijn 1.051 transportcontroles uitgevoerd. Tijdens die controles op het terrein werden vorig jaar 756 mestafzetdocumenten opgevraagd en nagekeken. De Mestbank voerde ook 113 controles uit op burenregelingen. Daarnaast vonden er 182 controles van mesttransporten plaats met andere vervoersdocumenten, zoals met een verzenddocument, of transporten van het type ‘eigen mest eigen grond’. In totaal werden in Vlaanderen vorig jaar 537 verschillende ‘transporteurs’ gecontroleerd, waaronder 264 erkende mestvoerders.

Wanneer bij een erkende mestvoerder herhaaldelijke overtredingen worden vastgesteld, dan riskeert hij een schorsing van zijn activiteiten of een intrekking van zijn erkenning. Dit jaar heeft de Vlaamse Landmaatschappij driemaal deze maatregel genomen. Eén mesttransporteur is tot het einde van het jaar geschorst. De twee anderen zijn weer aan de slag nadat ze hun administratie op orde hadden gebracht. Conform het Mestdecreet en de milieuwetgeving maakt de administratie elke schorsing van meer dan 2 weken publiek via de landbouwbladen.

In de periode 2015-2018 werden 37 erkende mestvoerders doorgelicht. Bij ongeveer de helft van de mestvoerders werden gebreken vastgesteld. Bij 801 controles van transporten met mestafzetdocumenten werd vorig jaar bij 53 daarvan een overtreding vastgesteld. Door 35 verschillende erkende mestvoerders werden in 2018 inbreuken gepleegd. De verscherpte controles in gebieden die meer aandacht vergen vanwege de waterkwaliteit resulteerde in het vaststellen van procent van één of meer inbreuken bij 5,6% van de 611 transportcontroles.
Bron: VILT, 02/07/2019
Publicatie: 03-07-2019